Карієс - не єдина причина втриматися від солодощів, тіло реагує на нього запаленням / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Постійне вживання надмірної кількості цукру може спричинити негативний вплив на тіло людини. Поява карієсу на емалі чи "безрозмірні штани" можуть здатися легким жартом у порівнянні з іншими наслідками. 

Що відбувається з тілом людини, якщо вживати надмірну кількість доданого цукру, детальніше описав Shape. Відмову від цукру передбачають чимало сучасних дієт. Найчастіше йдеться про заборону саме на доданий цукор - той, що ми вживаємо разом з тортами, цукерками, іншими солодощами, і, як не дивно, у складі багатьох, здавалося б, "солених" продуктів. Наприклад, в сучасних кетчупах чи ковбасі. 

Звісно, іноді частуватися відповідними продуктами можна і навіть слід з точку зору здорового харчування. Адже спершу треба змінити власне мислення та ставлення до продуктів, тоді ви самі будете обирати для себе корисніші варіанти перекусів. Однак є щонайменше кілька серйозних застережень на користь того, що зловживати кількістю продуктів із великим вмістом доданого цукру не слід. 

Відео дня

Що може статися з тілом від вживання надмірної кількості цукру:

1. Рівень цукру в крові буде нагадувати "американські гірки". Аналогія з відомим атракціоном у цьому порівнянні доречна. Вчені кажуть, що надмірна кількість простих вуглеводів в раціоні може підвищити рівень цукру в крові. За підсумком, він буде стрімко падати та підвищуватися. Людина це відчує поганим самопочуттям або ще гіршими наслідками - нудотою, втомою, тремтінням або прискореним серцебиттям. 

2. Багато солодощів - це квиток у "безрозмірні штани". Це жарт, але, дійсно, чимало продуктів із доданим цукром, ті ж вафлі тощо - дуже калорійні. Їх не можна їсти багато без належної фізичної активності, бо тоді організм відкладатиме не використані калорії у вигляді зайвих жирових запасів. Також, за рахунок того, що доданий цукор легко засвоюється організмом, їм важко наїстися. Доволі швидко після вживання подібних продуктів знову хочеться їсти. Також вчені кажуть, що доданий цукор підвищує рівень гормону, який відповідає за посилення відчуття голоду. Одне з досліджень, опубліковане вченими у 2019 році, пов'язує надмірне споживання цукру з вищим рівнем ожиріння.

3. Чорні зуби через карієс. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, цукор - одна з головних причин появи карієсу на емалі зубів. Наліт, який відкладається після вживання цукру на зубах, вважається гарним середовищем для розповсюдження бактерій. За підсумком, ці "ворожі агенти" виробляють кислоту, яка демінералізує емаль і дентин - тканини, які складають основну частину зубів. На цих ділянках частіше і з'являється карієс. 

4. Сприяє запаленню в організмі. На користь цього твердження є кілька досліджень вчених. Одне з них (опубліковане у 2022 році) доводить, що вживання цукру в поєднанні з обробленими продуктами може стати причиною запалення в організмі. Йдеться про низку аутоімунних захворювань та захворювань кишечника, які вимагають тримати під контролем кількість вживаного цукру.

5. Солодощі - не дуже добре для серця. Запалення, пов'язане з цукром, може мати досить тривожні наслідки і з точки зору підтримки здоров'я серця. У Гарвардському інституті здоров'я взагалі вважають цукор однією з найбільших загроз для згаданого органу тіла. Дослідження за 2014 рік показало, що чим більше калорій люди споживають разом із цукром, тим вищий в них ризик смерті від серцево-судинних захворювань.

6. Дерматологи "відкривають гаманці", коли ви налягаєте на солодке. Регулярне вживання надмірної кількості солодощів може залишити "слід" на обличчі у вигляді небажаних подразнень та висипань. Дослідження за 2010 рік показали, що цукор здатний руйнувати колагенові та еластинові волокна в шкірі, роблячи її менш молодою та вразливою до механічних пошкоджень. В рамках ще одного масштабного дослідження (в ньому взяло участь понад 24 000 осіб) вчені виявили, що 54% людей мали більші ризики виникнення акне після вживання жирної та солодкої їжі.

Скільки цукру не буде "забагато" для тіла?

З одного боку, це досить риторичне питання. Адже кожна людина має свою вагу, особливості організму та "вразливість" до цукру. Однак в США дієтологи офіційно радять населенню отримувати лише 10% калорій у щоденному харчовому раціоні саме від доданого цукру. В розрахунку на раціон у 2 тисячі калорій - це приблизно 200 калорій. Тобто, невелике тістечко людина без проблем зі здоров'ям може собі спокійно собі дозволити. Але, як вже згадувалося, слід вважати на те, що цукор ми маємо не лише в солодощах. 

Плюси від відмови від шоколаду на місяць

Дієтологи заявляють, що є кілька переваг, які здатне відчути ваше тіло після відмови від шоколаду. Реальні зміни можуть проявитися вже приблизно через місяць. Зокрема, ваша шкіра може стати чистішою, а організм "забуде" про солодощі - їх майже не буде хотітися. Але є і кілька негативних наслідків від спроб сісти на подібну "дієти". Що саме станеться з вашим тілом - читай в матеріалі.

Вас також можуть зацікавити новини: