Перець містить в собі капсаїцин, рівень якого впливає на гостроту / фото ua.depositphotos.com

У всіх різна толерантність до гострої їжі: деякі люблять її, а інші не переносять. Але науковий консенсус щодо того, чи може гостра їжа мати позитивний чи негативний вплив на ваше здоров'я, є досить неоднозначним.

У своїй статті для The Conversation Пол Д. Террі, професор епідеміології з Університету Теннессі, розглянув, як гостра їжа може вплинути на здоров'я людей і потенційно погіршити симптоми, пов'язані з хронічними захворюваннями, такими як запальні захворювання кишечника. Його також зацікавило, як дієта, включаючи гостру їжу, може збільшити або зменшити тривалість життя людини.

Привабливість гострої їжі

Гостра їжа може стосуватися страв із великою кількістю спецій, наприклад, азійського каррі, страв техасько-мексиканської кухні або угорського паприкашу. Це також може стосуватися продуктів із помітним вмістом капсаїцину, хімічної сполуки, яка в різній мірі міститься в гострому перці.

Відео дня

У міру збільшення вмісту капсаїцину в перці зростає і його рейтинг за шкалою Сковілла, яка кількісно визначає відчуття гостроти.

Капсаїцин має гострий смак, оскільки він активує певні біологічні шляхи у ссавців - ті самі шляхи, які активуються під впливом високих температур. Біль, викликаний гострою їжею, може спровокувати викид ендорфінів і дофаміну. Цей викид може викликати відчуття полегшення або навіть деяку ейфорію.

У США, Великій Британії та інших країнах більше людей, ніж будь-коли, споживають гостру їжу, включаючи гострі сорти перцю.

Короткостроковий вплив на здоров'я

Короткочасні наслідки вживання дуже гострої їжі варіюються від приємного відчуття тепла до неприємного печіння на губах, язиці та роті. Ці продукти також можуть викликати різні форми дискомфорту в шлунково-кишковому тракті, головні болі та блювоту.

Якщо гостра їжа неприємна для вживання або викликає неприємні симптоми, такі як мігрень, біль у животі та діарея, то, мабуть, краще уникати її. Наприклад, гостра їжа може викликати подібні симптоми у людей із запальними захворюваннями кишечника.

Незважаючи на проблеми з гострою їжею, для багатьох людей в усьому світі її споживання є частиною довгострокового способу життя, на який впливають географічні та культурні фактори.

Наприклад, гострий перець росте в спекотному кліматі, що може пояснити, чому багато культур у цьому кліматі використовують гострі продукти в кулінарії. Деякі дослідження показують, що гостра їжа допомагає контролювати харчові захворювання, що також може пояснити культурні переваги гострої їжі.

Відсутність консенсусу

Епідеміологи-дієтологи вже багато років вивчають потенційні ризики та переваги тривалого вживання гострої їжі. Деякі з вивчених наслідків вживання гострої їжі включають ожиріння, серцево-судинні захворювання, рак, хворобу Альцгеймера, печію та виразки, психологічне здоров'я, чутливість до болю та смерть з будь-якої причини.

Ці дослідження повідомляють про неоднозначні результати, при цьому деякі наслідки, такі як печія, більш тісно пов'язані зі вживанням гострої їжі. Як і слід було очікувати, враховуючи розвиток науки, деякі експерти більш упевнені в деяких із цих наслідків для здоров'я, ніж інші.

Наприклад, деякі експерти з упевненістю заявляють, що гостра їжа не викликає виразки шлунка, тоді як зв'язок з раком шлунка не такий очевидний.

Якщо взяти до уваги серцево-судинні захворювання, рак та всі інші причини смерті в досліджуваній популяції, вживання гострої їжі збільшує або знижує ризик ранньої смерті?

Наразі дані великих популяційних досліджень показують, що гостра їжа не збільшує ризик смертності від усіх причин серед населення і може фактично знизити цей ризик.

Однак, розглядаючи результати цих досліджень, слід враховувати, що те, що люди їдять, є частиною більш широкого набору факторів способу життя, таких як фізична активність, відносна маса тіла та споживання тютюну й алкоголю, які також мають наслідки для здоров'я.

Дослідникам нелегко точно виміряти фактори харчування та способу життя в рамках популяційного дослідження, принаймні частково тому, що люди не завжди точно пам'ятають або повідомляють про свій вплив. Часто потрібні численні дослідження, проведені протягом багатьох років, щоб дійти однозначного висновку про те, як дієтичний фактор впливає на певний аспект здоров'я.

Вчені досі не зовсім розуміють, чому так багато людей люблять гостру їжу, а інші - ні, хоча існує багато припущень щодо еволюційних, культурних та географічних факторів, а також медичних, біологічних та психологічних.

Однак експерти точно знають, що люди - одні з небагатьох тварин, які навмисно їдять щось досить гостре, щоб завдати собі болю, і все заради задоволення.

Інші новини

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені з'ясували, що каррі і перець чилі продовжують життя і борються з раком

Дослідники відзначають, що отримані результати не можуть ґарантувати, що гостра їжа підвищує захисні функції організму. Однак встановлено, що каррі знижує ризик смертності від хвороб серця і діабету, а, наприклад, свіжий перець чилі, багатий вітамінами і поживними речовинами, бореться з раком і ожирінням.

Вас також можуть зацікавити новини: