Дерматологи розповіли, як часто потрібно мити голову / фото ua.depositphotos.com

Чи корисно мити голову щодня? На думку сертифікованих дерматологів, частота миття голови залежить від таких факторів, як жирність волосся, тип волосся, рівень активності та вік. Стан вашого волосся і шкіри голови може підказати, чи буде вам корисно мити голову частіше або рідше.

У статті на порталі Health розповідається, як часто потрібно мити голову в залежності від типу волосся, віку та інших факторів. У підготовці статті брала участь Сьюзан Бард, доктор медичних наук, сертифікований загальний і процедурний дерматолог Американської ради дерматології і член Американського коледжу хірургії Мооса.

Отже, на думку дерматологів, занадто часте миття шампунем може висушити волосся і зробити його тьмяним. У той же час більш рідке миття пов'язане з появою лупи, неприємним запахом шкіри голови та іншими проблемами шкіри голови і волосся. 

Відео дня

Частота миття волосся залежить від багатьох факторів, включаючи тип волосся та стан шкіри голови.

Тип волосся

Людям з більш жирним волоссям зазвичай корисно мити волосся щодня. Люди з більш сухим або хімічно обробленим волоссям можуть довше обходитися без миття голови.

Товщина і текстура вашого волосся також мають значення. Наприклад, Американська академія дерматології рекомендує чорношкірим мити волосся раз на 1-2 тижні.

Якщо у вас густе або кучеряве волосся, спробуйте мити волосся рідше. Мийте волосся частіше, якщо у вас тонке або жирне волосся

Після кожного миття голови наносите на кінчики волосся кондиціонер для їх зміцнення і зволоження. Доведено, що часте миття шампунем і кондиціонером з хорошою формулою не пошкоджує волосся

Вік

Вік - ще один фактор, який впливає на те, як часто потрібно мити волосся. З віком шкіра голови виробляє менше шкірного сала, тому, можливо, вам не доведеться мити волосся шампунем так часто, як раніше. 

Рекомендації для дітей розрізняються залежно від віку і рівня активності. 

Миття щодня або через день: діти віком від 12 років або на початку статевого дозрівання, з жирним або прямим волоссям або фізично активні діти (які, наприклад, займаються спортом або часто грають на вулиці).

Діти 8-11 років - 1-2 рази на тиждень.

Миття кожні 7-10 днів: діти 8-12 років із сухим і кучерявим волоссям, заплетеним або заплетеним волоссям

Здоров'я шкіри голови

Лупа, що характеризується лущенням шкіри голови, часто є ознакою того, що вам, можливо, доведеться частіше мити волосся. Недостатнє миття волосся також може призвести до підвищення рівня шкірного сала на шкірі голови, що в свою чергу може призвести до свербіння шкіри голови або себорейного дерматиту

Рівень активності

Шкіра голови буде виділяти більше поту і неприємного запаху, якщо ви фізично активні або багато займаєтеся спортом. Залежно від типу вашого волосся, можливо, вам захочеться мити волосся частіше. Ви також можете промити волосся водою між миттям.

Які шампуні найкращі?

Дерматологи рекомендують вибирати шампунь і кондиціонер, розроблені для вашого типу волосся.

Якщо ви часто використовуєте засоби для укладання, спробуйте шампунь глибокого очищення. Використовуйте лікувальний шампунь при таких захворюваннях, як себорейний дерматит та псоріаз шкіри голови. Якщо у вас фарбоване або меліроване волосся, виберіть шампунь, спеціально розроблений для фарбованого волосся.

Ознаки того, що ви миєте голову недостатньо часто

  • Жирне волосся
  • Лупа
  • Запах шкіри голови
  • Видимий бруд на волоссі

Ознаки того, що ви занадто часто миєте голову

  • Сухе або тьмяне волосся, позбавлене блиску.
  • Кучеряве волосся
  • Ламке волосся
  • Роздратована, суха або свербляча шкіра голови

Чи впливає частота миття голови на ріст волосся?

Деякі дослідження показали, що на ріст волосся може впливати частота миття голови, оскільки підтримка частого режиму миття, відповідного для вашого типу волосся та стану шкіри голови, може бути корисна для загального здоров'я і росту волосся

Як мити голову рідше

Спробуйте продовжити час миття голови, промиваючи її водою між миттям. Використовуйте сухі шампуні у вигляді порошків або спреїв, щоб мінімізувати ламкість і посічені кінчики. Заплетіть волосся в косу, пучок або низький хвіст, щоб тимчасово приховати жирність.

Раніше ми розповідали, чому феном шкідливо сушити волосся.

Вас також можуть зацікавити новини: