Ілюстрація / REUTERS

Група американських і європейських вчених прийшла до висновку, що за кілька десятків років більша частина атолів світу, що "низько лежать", може стати безлюдною через зміни клімату і нестачу прісної води.

У їх числі - Мальдіви, Сейшельські острови і частина Гаваїв, передає Naked Science з посиланням на Science Advances.

Дослідники вивчили кліматичні процеси, що впливають на територію Маршаллових Островів. До складу цієї невеликої держави в Мікронезії входять 29 атолів, і там вже помітні ознаки кліматичних змін. Вчені вважають, що схожі процеси загрожують усім кораловим островам - без даху над головою можуть залишитися сотні тисяч їхніх жителів.

Відео дня

Читайте такожУ Тихому океані вісім островів зникли під водою

Більш ранні дослідження змін клімату атолів ґрунтувалися на оцінках зростання рівня води, що оточує острови. За цими даними, різкі кліматичні зміни не загрожували атоллам в найближче століття. Автори нової роботи зіставили графіки підйому рівня океану з оцінками динаміки морських хвиль, а також врахували прогнозовані обсяги викиду парникових газів. Порівнявши всі ці параметри, вчені зробили висновок: небезпека загрожує більшості низько лежачим кораловим островам.

За їхніми прогнозами, основне джерело ризику - повені: з роками вони будуть відбуватися частіше і можуть стати потужнішими. Вони завдадуть шкоди інфраструктурі островів: будівлям, дорогам, транспорту. Повені загрожують і джерелам прісної води, водоносним горизонтам (аквіферам).

Водоносний горизонт - один або кілька шарів осадової гірської породи, через яку можуть просочуватися підземні води. Воду виводять на поверхню за допомогою свердловин.

Через повені у водоносний горизонт може потрапити солона вода, і така суміш буде непридатною для пиття і приготування їжі. Дощ може нейтралізувати невелику кількість солоної води, але, за оцінками дослідників, прогнозованого рівня дощів виявиться недостатньо.

Вчені вважають, що результати їх роботи допоможуть оцінити небезпеку, загрозливу островів, і заздалегідь спланувати захисні заходи.