Учасники кліматичної конференції / REUTERS

У німецькому Бонні у п'ятницю, 17 листопада, закінчилася Кліматична конференція ООН (COP23), у якій брали участь близько 25 тисяч представників з багатьох країн світу.

Як повідомляє Deutsche Welle, головним результатом заходу став проект документів щодо виконання Паризької кліматичної угоди, ухваленої у 2015 році. Затвердити цей проект планують на наступній кліматичній конференції, яка відбудеться у 2018 році в польському Катовіце.

У проекті правил щодо виконання Паризької угоди йдеться головно про те, яким чином 195 держав-учасниць мають вимірювати обсяг викидів СО2 в атмосферу. Усі держави-підписантки повинні застосовувати однакові методи вимірювання.

Відео дня

Читайте такожНа Кліматичній конференції ООН створили альянс за відмову від вугільної енергетики

На кліматичній конференції ООН у Парижі в 2015 році 195 країн погодилися утримувати підвищення температури на Землі нижче двох градусів, однак не окреслили чітких зобов'язань для досягнення цієї мети.

Міністр з питань довкілля Німеччини Барбара Гендрікс назвала результат боннської конференції успішним. Вона вказала на те, що 195 держав-учасниць COP23 напрацювали проект виконання Паризької кліматичної угоди і таким чином досягли мети конференції.

Міністр зауважила спільну роботу всіх делегацій, зокрема і зі США, які були неофіційно представлені учасниками з низки штатів. "Це дух Паризької угоди", - заявила Гендрікс.

Вона також висловила жаль, що Німеччина не приєдналася до міжнародного альянсу за відмову від вугільної енергетики, про створення якого оголосили на конференції 25 учасників - низка держав, а також окремі регіони та підприємства. 

"Ми цілком точно відмовлятимемося від вугілля. Питання полягає в тому, протягом якого часу і яким чином", - завила Гендрікс у коментарі DW. Міністерка вказала на те, що відповідні рішення має ухвалювати новий німецький уряд. "Це вже внесено до плану захисту клімату, який ми ухвалили рік тому. Це основа для дій нового уряду", - пояснила Гендрікс.

Читайте такожСирія заявила про намір приєднатись до Паризької кліматичної угоди

Захисники довкілля, із якими поспілкувалася DW, теж оцінили результати конференції загалом позитивно. На думку представниці Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Крістін Райссіґ, "дух Паризької угоди живий. Країни-учасниці справді наполегливо працювали над зведенням правил, тобто над втіленням Паризької угоди".

Водночас деякі країни, що розвиваються, залишилися розчарованими, адже попри їхні сподівання багаті країни не пообіцяли їм більшої фінансової підтримки. Планується, що до 2020 року на допомогу бідним країнам, які потерпають від кліматичних змін, має бути виділено 100 мільярдів доларів, але поки що забезпечено лише половину від цієї суми.