Ілюстрація / REUTERS

Рівень викидів вуглекислого газу на планеті знову почав рости. Про це йдеться в доповіді дослідницького проекту Global Carbon Project (GCP), передає Коммерсант.

Повідомляється, що протягом трьох років країнам світу вдавалося утримувати обсяг викидів CO2 в атмосфері практично на одному і тому ж рівні. Однак, як прогнозують вчені, в поточному році цей показник збільшиться приблизно на 2%, встановивши новий рекорд.

Читайте такожРекордне зростання вуглекислого газу на Землі викликане впливом Ель-Ніньо на тропічні ліси - NASA

Відео дня

Головною причиною повернення до негативної динаміки став Китай, чия економіка після помітного уповільнення в попередні роки, у 2017 році знову почала зростати. А разом з нею збільшилися і обсяги шкідливих викидів.

За даними GCP, зараз велика частина викидів вуглекислого газу в атмосферу припадає на КНР - його частка становить 28% загальносвітового показника.

За оцінками вчених, обсяг викидів CO2, пов'язаних із спалюванням викопного палива (нафти, вугілля) та роботою промислових підприємств, у 2017 році склав 37 млрд метричних тонн. Ще 4 млрд тонн газу виникли через інші види діяльності людини.

Раніше УНІАН повідомляв, що Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) у своїй доповіді опублікувала дані, згідно з яким концентрація вуглекислого газу в атмосфері у 2016 році знову побила всі попередні рекорди і досягла найвищої позначки за 800 тисяч років.

Як підкреслюють фахівці, концентрація CO2 у минулому році становила 403,3 частинки на мільйон. У 2015 році цей показник тримався на позначці 400 частинок на мільйон. Причинами такого різкого стрибка стало поєднання природного феномена Ель-Ніньо і діяльності людини.