Символ Києва не може прижитися в місті / фото УНІАН

У Києві каштани, які багато років вважаються символом міста, залишать лише в парках та скверах, а ті, що ростуть вздовж доріг та алей, замінять на платани, клени та інші дерева.

Про це заступник генерального директора комунального об’єднання "Київзеленбуд" Дмитро Заруба повідомив в інтерв’ю виданню "Вечірній Київ.

"Каштани, висаджені вздовж столичних доріг, на жаль, вже не витримують сучасних умов міста - забруднення повітря, потепління клімату, розмноження таких шкідників, як мінуюча міль - метелик, з якими у Києві заборонено боротися хімічними засобами. Зрештою сіль, яку взимку використовують як протиожеледний засіб, руйнує кореневу систему улюблених киянами дерев", - сказав Заруба.

Відео дня

Читайте такожУ Києві захотіли оновити офіційний герб міста

За його словами, на столичних алеях каштани замінять на стійкіші дерева: платани, катальпи, акації, клени та сакури.

"Водночас, у парках та скверах каштани не тільки залишаться, а й будуть висаджуватися нові. Адже з каштанами пов’язана історія Києва, тому немає сенсу змінювати та шукати новий зелений символ столиці", - запевнив Заруба.

Як повідомляв УНІАН, у червні 2018 року міська влада запропонувала киянам обратинові дерева для вулиці Хрещатик замість каштанів, які "погано виживають в умовах підвищеного рівня засоленості ґрунтів і загазованості повітря".

10 жовтня начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований повідомив, що за результатами "електронного голосування" кияни визначили три види дерев як альтернативу каштанам для озеленення головної вулиці міста: платан гібридний, гіркокаштан червоноквітковий, вишня пташина Plena.

Гілка з квіткою каштану є візитною карткою столиці України багато років. Вона була відображена на гербі Києва у період 1969-1995 роки (у радянський час до 1960-х років місто було без герба).

Після здобуття Україною незалежності герб Києва було змінено, і 1995 року рішенням Київради як герб затверджено стилізоване зображення архангела Михайла.

У Києві мають намір провести конкурс на нове зображення герба столиці / фото kiev.vgorode.ua

Наразі міська влада створила робочу групу і заявила про намір провести конкурс на нове зображення герба столиці.

За словами заступника міського голови – секретаря Київради Володимира Прокопіва, наразі Київ використовує символіку, яка "не повною мірою відповідає принципам, правилам та традиціям європейської геральдики".