Ілюстрація / REUTERS

Нове унікальне дослідження групи вчених під керівництвом співробітників Ратгерського університету показало, що глобальне потепління призвело до зникнення вдвічі більшого числа видів, що мешкають в океані, ніж видів, що мешкають на суші.

Згідно статті, опублікованій в журналі Nature, велика вразливість морських істот, у свою чергу, може значно вплинути і на людські спільноти, які покладаються на рибу і молюсків у якості їжі та економічної діяльності, передає Naked Science.

Прикметно, що це перше дослідження, в якому порівнюються чутливість холоднокровних морських і наземних видів до потепління та їх здатність знаходити притулок від спеки, залишаючись у своїх звичайних місцях проживання. Автори ретельно вивчили майже 400 видів по всьому світу - від ящірок і риб до павуків. Вони розрахували безпечні умови для 88 морських і 294 наземних видів, а також найнижчі температури, доступні кожному виду в найбільш спекотні сезони. З морських видів, які фахівці вивчали, 56 відсотків зазнали скорочення місць проживання через глобальне потепління - порівняно з 27 відсотками наземних видів.

Відео дня

"Ми виявили, що в усьому світі морські види викорінювалися зі своїх звичних місць проживання через підвищення температур вдвічі частіше, ніж наземні види. Результати показують, що посилені заходи зі збереження будуть необхідні, якщо люди продовжать використовувати океан як ресурс для підтримки добробуту, харчування та економічної діяльності", - говорить доцент кафедри екології, еволюції та природних ресурсів Університету Ратгерса і провідний автор дослідження Малін Пінскі.

Дослідники виявили, що морські види в середньому з більшою ймовірністю живуть на межі небезпечно високих температур. Крім того, багато наземних тварини можуть ховатися від спеки в лісах, затінених областях або під землею - ця розкіш недоступна багатьом морським тваринам. Деякі риби, звичайно, можуть переміщатися в напрямку до більш прохолодних вод, але для інших ці теплові притулки недоступні, так як більш холодні райони розташовані занадто далеко або середовище існування на мілководді уздовж континентальних шельфів часто переривається.

Читайте такожЗміна клімату змушує косаток мігрувати все далі на північ, слідуючи за улюбленими ласощами

Це може вплинути на жителів країн, які сильно залежать від риби як щоденного джерела їжі. Так, літня камбала (Paralichthys dentatus) у пошуках більш прохолодної води зайшла настільки далеко, що справила великий вплив на рибальство: рибалкам довелося пропливати на 965 кілометрів далі на північ, щоб зловити цей вид.

Втрата популяції може виснажити генетичне різноманіття видів, мати каскадний вплив на хижаків і здобич, і змінити екосистеми, що приносять користь людині. У дослідженні наголошується, що в давнину випадки вимирання часто концентрувалися у певних широтах і конкретних екосистемах, коли клімат швидко змінювався. Подальше потепління може спровокувати втрату більшої кількості звичних місць проживання для морських видів.

За словами вчених, результати їх дослідження досить приголомшливі - почасти тому, що наслідки зміни клімату для життя океану практично ігнорувалися всього десять років тому.

"Розуміння того, які види й екосистеми будуть найбільше порушені потеплінням і наслідками зміни клімату, має важливе значення для опрацювання заходів по збереженню біорізноманіття", - стверджують фахівці.

Раніше УНІАН повідомляв, що до 2070 року через діяльність людини 1700 видів земноводних, птахів і ссавців опиняться на межі зникнення.