Ілюстрація / REUTERS

Дослідники з Каліфорнійського університету в Ірвайні і Лабораторії реактивного руху NASA зібрали дані про льодовики Гренландії за останні 46 років та визначили, яку кількість льоду острів втрачав кожне десятиліття.

Робота опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, передає Naked Science.

Раніше кліматологи з Університету штату Огайо, показали, що найбільша втрата льоду з 2003 по 2013 рік сталася в південно-західному регіоні Гренландії, який в основному позбавлений великих льодовиків. У липні минулого року вчені навіть сфотографували руйнування льодовика в Гренландії. Мета нової роботи полягала в тому, щоб визначити, як підвищується швидкість танення льодовиків і як вона впливає на рівень Світового океану.

Відео дня

У своєму дослідженні автори використовували комплексний підхід і вивчали висоту поверхні, швидкість, поверхневий масовий баланс (SMB) 260 льодовиків в період з 1972 по 2018 рік. За їх оцінками, з 1980 по 1990 рік льодовики Гренландії в середньому скидали 51 мільярд тонн льоду в рік, в той час як з 2010-го по 2018-й це число зросло до 286 мільярдів тонн у рік.

Читайте такожНауковці зафіксували прискорення танення льодовиків

На думку одного з авторів статті Еріка Ріньо, 80-і ознаменували перехідний період, коли клімат планети почав значно відхилятися від природної мінливості. Причиною тому став антропогенний фактор.

Вчені визначили, що з 1972 року Гренландія викликала підвищення рівня Світового океану майже на 14 міліметрів, причому половина припала на останні вісім років. Один міліметр підйому дорівнює 360 мільярдам тонн льоду.

Танення відбувається нерівномірно. Приміром, льодовик Якобсхавн за означений період втратив 323 мільярди тонн, що вже майже відповідає одному міліметру, а льодовик Гумбольдта - 152 мільярда тонн. Якщо почнуть активно танути такі льодовики, як Ніогальфьєрфьорден (Nioghalfjerfjorden) і Захарія Ісстрьом (Zachariae Isstrøm), то при їх зникненні рівень Світового океану підніметься на метр.

На думку Ріньо, причини численні. Серед них - і підвищення температури, і теплі океанічні води, які приходять з Атлантики. Він поділився власною думкою щодо майбутнього:

«Вражена вся периферія Гренландії. Я особливо стурбований північними регіонами, де спостерігається найбільше потенційне підвищення рівня моря, і вони вже зараз швидко змінюються. Ми повинні вжити заходів як можна швидше, щоб уникнути радикальних сценаріїв у майбутньому».

До цього масштабне дослідження, яке тривало з 1979 по 2017 рік, показало, що сьогодні Антарктида втрачає в шість разів більше маси, ніж 40 років тому.

Раніше УНІАН повідомляв, що льодовий щит Гренландії тане швидше, ніж вважалося: так, за десять років з 2003 року швидкість його танення збільшилася в чотири рази.