Робот-медуза очищатиме дно Світового океану / скріншот

Робот-медуза, розроблений вченими в німецькому Інституті інтелектуальних систем імені Макса Планка, створений далеко не заради забави. Джеліфіш-бот, який повністю повторює рухи свого справжнього прототипа - медузи аурелії, збиратиме сміття під водою та допоможе науковцям досліджувати океанічні ґрунти. 

Про цей винахід німецьких вчених розповіли в ефірі "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна".

"Робот-медуза - це не інопланетне створіння і навіть не космічний супутник, хоча зовні його нагадує. Це медуза-робот, якого вигадали в Німецькому інституті інтелектуальних систем імені Макса Планка. І далеко не заради забави, а з конкретною метою. 14,5 млн тонн – такою шаленою кількістю пластику сьогодні забруднене дно Світового океану, і це у 30 разів більше, ніж на поверхні води", - йдеться в сюжеті.

Зазначається, що лише одна пластикова пляшка у воді розкладається протягом 500 років і весь цей час отруює унікальну флору та фауну підводного світу планети, який, до слова, вивчений лише на 5-7%. 

В сюжеті також йдеться про унікальність робота-медузи. "Очищати дно океану від сміття - справа витратна. До того ж, техніка, яка здатна працювати на дні, дуже гнучка і не завдає шкоди підводному середовищу", - сказано в сюжеті.

Надихнула вчених на цей винахід медуза аурелія, яка стала ідеальним прототипом для робота.

"Знайти вихід вченим допомогли медузи аурелії. Під водою ці створіння переміщуються завдяки реактивному руху і майже беззвучно, а їхнє м’яке тіло деформується та підлаштовується під складне середовище. Тому саме медузи стали ідеальним прототипом для робота, який чітко емітує рухи справжніх аурелій", - йдеться в сюжеті. 

Також журналіст додав, що робот-медуза має 6 м’яких ніжок, а діаметр верхівки становить 16 см. Та унікальність конструкції криється в її русі. "Медуза" переміщується під водою завдяки комбінації м’яких та жорстких елементів у конструкції ніжок. У русі також задіяні штучні м’язи з електроприладами. Швидкість робота під водою сягає 6 м/сек, при цьому штучна медуза здатна піднімати з морського дна сміття та брати зразки грунту для вивчення. 

Цікавим є й те, що під час руху джеліфіш-боту рідина потрапляє під його ніжки і шапку під дією тиску та дрейфує разом з тілом. У природі таким чином медузи ловлять здобич, а робот зможе піднімати з дна сміття. А якщо брухт буде важким, вчені передбачили спеціальні щупальця, які будуть не тягнути, а піднімати предмети. Кілька медуз-роботів здатні синхронно працювати в парі. 

Учені вважають, що джеліфіш-бот у майбутньому має стати ідеальним прибиральником сміття у Світовому океані, щоправда, для руху робот має бути під’єднаним для живлення через провід, що суттєво обмежує глибину його спуску під воду. Над усуненням цієї проблеми вчені вже працюють.

Пластикове забруднення

Як йшлося у матеріалі CNN, у світі виробляється рекордна кількість одноразових пластикових відходів, здебільшого з полімерів, отриманих із викопного палива.

Згідно з другим звітом, складеним благодійним фондом Minderoo Foundation, у 2021 році в світі утворилося 139 мільйонів тонн одноразових пластикових відходів. Це на 6 млн тонн більше, ніж у 2019 році, коли був опублікований перший звіт.

Вас також можуть зацікавити новини: