Вітчизняні сировари можуть підняти ціни на свою продукцію / фото ua.depositphotos.com

Вітчизняні сировари можуть підняти ціни на свою продукцію.

Про це повідомили експерти аналітичної платформи "Інфагро".

За їхніми словами, сировари розраховують на збільшення продажів своєї продукції у грудні, вважаючи, що українці навіть в таких умовах будуть святкувати новорічні та різдвяні свята.

Відео дня

"Збільшення продажів дійсно може відбутися, але тільки на внутрішньому ринку. А от з експортом можуть виникнути проблеми. Європейські імпортери суттєво знижують ціни попиту, і експорт сиру в ЄС знову може стати невигідним", - зазначили аналітики.

Вони також підкреслили, що якщо експортні ціни зменшаться, то для внутрішнього ринку виробники можуть знову збільшити ціни, розраховуючи на активізацію споживчого попиту.

"Провідні виробники вже наприкінці листопада пропонують мережам традиційні сорти сиру за підвищеними цінами. Варто зазначити, що підвищення цін при нинішній рентабельності – досить хибне рішення. Особливо не варто так робити в умовах зниження експортних цін. Прийдеться суттєво скорочувати виробництво", - наголосили експерти.

Як вони зазначили, в Європі стрімко падають ціни на сир, тому експорт в ЄС може скоротитися до мінімальних обсягів. Зважаючи на рівень цін, який формується в ЄС, аналітики не виключають відновлення імпорту європейських сирів.

"Мережі добре вміють рахувати і, найімовірніше, зроблять відповідні висновки явно не на користь вітчизняного виробника. В умовах ймовірного зменшення експорту та збільшення імпорту українським сироварам, найімовірніше, доведеться скорочувати випуск продукції", - підкреслили експерти.

Раніше УНІАН писав, що внутрішні продажі сиру сповільнилися на тлі масових ракетних обстрілів Росією та загального погіршення економічного становища українців.

Вас також можуть зацікавити новини: