Росія поставила світ на межу небаченого голоду - Зеленський

Президент зауважив, що вже найближчими тижнями необхідно зробити все, щоб розширити зернову експортну ініціативу.

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що Росія поставила світ на межу небаченого голоду.

Про він сказав у своєму виступі на засіданні Ради безпеки ООН, відеозапис якого опубліковано в Telegram-каналі глави держави.

​"Росія поставила світ на межу небаченого голоду. Це факт, що російська блокада українських портів на Чорному і Азовському морях посилила дефіцит на продовольчому ринку, який був і без того дестабілізований. І це на фоні жахливої кліматичної ситуації у різних частинах планети. Чого вартує одна лише посуха в Європі, найбільша за 500 років", - сказав президент.

Він додав, що вдалося досягнути таких умов, за яких Росія змушена була прийняти умови міжнародної спільноти, і завдяки цьому зерновий експорт з трьох українських портів був відновлений. Це знімає частину напруги на продовольчому ринку, але не знімає загрозу повністю, зауважив Зеленський.

​"Тільки повноцінне відновлення українського аграрного експорту без будь-яких перешкод може бути гарантією того, що десятки мільйонів людей по всьому світу матимуть, що їсти", - підкреслив глава держави.

Зеленський звернувся до учасників засідання із запитанням, чи не обурює їх те, що у 21-му столітті ще доводиться боротися, щоб "врятувати десятки мільйонів людей в різних країнах від штучного голоду, який спровокувала одна держава своєю божевільною агресією".

"​Не для того створили ООН, щоб і в 21-му столітті обговорювати те, що повинно було давно залишитись у минулому", - сказав він.

Президент також зазначив, що вже найближчими тижнями необхідно зробити все, щоб розширити існуючу зернову експортну ініціативу.

Як повідомляв УНІАН, станом на 19 серпня 10 кораблів з українською агропромисловою продукцією прибули у місця призначення.