Перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту (фото, відео)

оновлено

Експорт зернових мав розпочатися сьогодні близько 9 ранку.

Перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту.

Очільник Міністерства інфраструктури України Олександр Кубраков у Facebook писав, що старт експорту очікується о 09:15.

У Туреччині називали точний час початку експорту зерна з України.

Перше судно із зерном вийде з одного з українських портів у понеділок, 1 серпня, о 8:30 за Києвом, повідомляло Міноборони Туреччини у Twitter.

"Сьогодні о 09:15 вперше з 24 лютого очікуємо вихід судна з Одеського порту, яке завантажене українським продовольством. Йдеться про судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані. Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено нашими партнерами-гарантами - ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис. тонн української кукурудзи", - зазначав український міністр.

Чиновник додав, що наша держава є четвертим найбільшим експортером кукурудзи у світі, тому можливість її вивезення морським шляхом - "колосальної ваги успіх для забезпечення глобальної продовольчої безпеки".

"Розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року", - зазначив він.

Нагадаємо, в Стамбулі 22 липня було підписано угоду, яка передбачає розблокування українських портів "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ" для експорту українського зерна й іншої сільськогосподарської продукції.

Олександр Кубраков і міністр оборони РФ Сергій Шойгу підписали окремі однакові угоди з Туреччиною та Організацією Об'єднаних Націй.

Варто зазначити, що Україна повністю контролює порти, з яких має здійснюватися експорт.

29 липня Кубраков повідомляв, що в портах "Одеса" і "Чорноморськ" були готові до відправки 10 суден з українським зерном.

За відомостями CNN Turk, перше судно із зерном з України має прибути в турецькі територіальні води 3 серпня.

Вас також можуть зацікавити новини: