Окупанти блокують українські порти, вивезти зерно поки неможливо / фото ua.depositphotos.com

Розв'язана Росією повномасштабна війна проти України змінить ситуацію з продовольством у світі, виникне його дефіцит, а ціни поповзуть угору.

Про це в інтерв'ю "Обозревателю" розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Він нагадав, що Україна, за офіційними даними, має власний запас продовольства на два роки. Однак ті країни, куди раніше поставлялася аграрна продукція з України, таких запасів не мають. Йдеться насамперед про азійські та африканські країни.

Відео дня

"Тепер поставки будуть відбуватися різними видами транспорту. Якщо раніше акцент робився на морському і річковому транспорті, то зараз для постачання продовольства буде використовуватися різний транспорт. Зменшення частки відвантаження в портах і збільшення залізничних перевезень і автомобільним транспортом", - пояснив він.

За словами економіста, і продовольство, і енергоресурси тепер будуть коштувати більше, повернення до старих цін в найближчі роки, ймовірно, не буде. Підвищення цін на продовольство, пояснює він, вигідно Україні.

Він також припустив, що знайти альтернативу українському зерну буде вкрай складно.

"Звичайно, якщо Україна не зможе поставити продукцію в звичайних обсягах, вони будуть шукати інші джерела, але справа в тому, що до цього року сформувався певний продовольчий баланс країн-виробників і країн-покупців. Зараз цей баланс серйозно порушений. Тому швидко знайти заміну великих обсягів українського зерна досить складно. Це не Нафта і газ, які країни зберігають у сховищах і в разі необхідності активують. Великих запасів ЗЕРНОВИХ по світу дуже мало. Тому цей рік буде критичним. Але якщо війна закінчиться цього року, безумовно, нашою перемогою, наступного року Україна досить швидко зможе відновити обсяги посіву та збору врожаю, близькі до попередніх", - каже Новак.

Раніше в ООН передрекли загибель мільйонів людей, якщо Путін не розблокує українські порти.