Український агросектор цього року може втратити $10 мільярдів: експерт пояснив, чому

Ця сума складає майже сумарний прибуток аграрних підприємств, отриманий за 2020 та 2021 роки.

Цьогоріч вітчизняний агросектор може втратити близько 10 млрд доларів внаслідок логістичних проблем.

Лише на блокуванні морських портів і зміні логістики експортних перевезень може втратити $7,5-8 млрд, повідомив експерт Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Олександр Захарчук. На вартості непроданого минулорічного зерна аграрії втратили $0,5 млрд, а на вартості знищених або захоплених елеваторів – ще додатково $1,3 млрд.

"Разом це складе 9,3-9,8 млрд дол., або майже сумарний прибуток аграрних підприємств, отриманий за 2020 та 2021 роки", - зауважив Захарук.

Експерт наголосив, що нині для сільського господарства найбільш гостро стоїть проблема тарифів на перевезення урожаю та вартості його зберігання. Лише в січні-лютому 2022 року тарифи на перевезення залізницею зросли на 15-20% порівняно з аналогічним періодом 2021 року.

"Подальше зростання вартості залізничної логістики - збільшення тарифів для зернових вантажів з 29 червня 2022 року ще на 70% - призвело до додаткових витрат аграріїв, що оцінюються у 120 млн дол. на рік", - зазначив Захарук.

У цілому, за його словами, з початком блокади портів, вартість логістики в структурі експорту зросла у 5-7 разів. Вона досягла показника 180 дол. на 1 тонну зерна.

"З огляду на таку вартість логістики, виробники зерна вимушені продавати товар вже нижче собівартості. За середніми розрахунками, вартість 1 тонни пшениці в полі вимушено знизилась до 100-120 дол./т при собівартості виробництва щонайменше 120-150 дол./т", - підкреслив науковець.

Як зауважив Захарчук, оскільки у 2022 році планується зібрати не менше 50 млн тонн урожаю зернових та 15 млн тонн олійних з врахуванням перехідних запасів, очікується дефіцит елеваторних потужностей не менше 15-20 млн тонн. Це може також призвести до значних втрат через відсутність відповідних умов для зберігання врожаю.

Війна в Україні: ситуація в агросекторі

Як повідомляв УНІАН, прямі збитки в аграрному секторі України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії cтаном на 15 вересня сягнули 6,6 млрд доларів. Вказана сума включає в себе збитки від втрат сільськогосподарської техніки ($2,9 млрд), оскільки 84,2 тис. одиниць техніки та устаткування повністю або частково пошкоджені.

За оцінками NASA Harvest, Росія вкрала в України пшениці щонайменше на $1 мільярд. Ці дані відносяться до пшениці і поки виключають інші культури або продовольство, які містилися в сховищах на захоплених територіях.

У дослідженні наголошується, що російські кораблі експортують вкрадене українське зерно в низку країн, включаючи Лівію та Іран. Однак, оцінити обсяги відправленого важко, оскільки вантажовідправники приховують походження вантажів. Сама Росія заперечує крадіжку зерна, хоча офіційні особи публічно рекламують відновлення поставок зерна з окупованих портів.

Вас також можуть зацікавити новини: