"Майже вийшли на довоєнний обсяг": скільки товарів експортували Українським коридором

На сьогодні через Український коридор пройшло 1140 суден, які експортували вантажі до 40 країн.

Створений ЗСУ морський коридор забезпечив експорт вантажів, обсяг яких перевищив показники роботи у рамках Зернової ініціативи. Про це повідомив віце-прем'єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Усього за сім місяців українським коридором експортовано 33,8 млн тонн товарів. Це перевищує обсяг експорту за рік роботи Зернової ініціативи", – заявив посадовець.

Як відомо, коридор було відкрито у серпні минулого року – через місяць після того, як росіяни остаточно вийшли з Зернової ініціативи та розпочали атакувати портові об'єкти та аграрні потужності.

У перший місяць роботи мали місце поодинокі заходи суден: вивели переважно ті, які росіяни заблокували ще на початку вторгнення. 

Однак кількість суден планомірно зростала і на сьогодні через коридор пройшло вже 1140 суден, які експортували вантажі до 40 країн світу. 23,1 млн тонн з загальної кількості були продукцією українських аграріїв.

Зараз на підхід до портів Південний, Чорноморськ та Одеса очікують 150 суден: вони експортують близько 5 млн тонн вантажів.

"Можемо говорити, що ми вийшли майже на довоєнні обсяги експорту з портів Великої Одеси", – каже Кубраков. 

Морський коридор – останні новини

У лютому Україна вперше відправила морським коридором гуманітарне зерно в межах програми Grain from Ukraine. На судні знаходились 25 тисяч тонн української пшениці для народу Нігерії.

Подія була знаковою, адже це перше судно в рамках програми Grain from Ukraine та Всесвітньої продовольчої програми ООН, яке було відправлене власним українським морським коридором.

Також УНІАН повідомляв, що в лютому Україна експортувала морем рекордний обсяг вантажів. Загалом з початку роботи Українського коридору понад 40 країн отримало майже 28 млн тонн вантажів.

Вас також можуть зацікавити новини: