В Україні зросли ціни на молоко-сировину / фото ua.depositphotos.com

Ціни на молоко-сировину в Україні в другій половині 2021 року істотно зросли.

Про це повідомляє Інститут аграрної економіки.

Згідно з повідомленням, ціни на молоко-сировину виросли з 35 євро/100 кг у квітні-травні до понад 40,0 євро/100 кг у вересні та понад 41,5 євро/100 кг – у жовтні. Тобто, за останні п’ять місяців ціни на цей вид агропродукції зросли більш як на 16 %. Натомість наразі ціни в Угорщині, Латвії, Словаччині не перевищують 32,0 євро/100 кг, в Польщі – 33,5 євро/100 кг.

Відео дня

"У вересні перевищення рівня цін на молоко-сировину в Україні порівняно з Польщею склало понад 18%, Латвією – майже 23%, Білоруссю – понад 31%. У жовтні відповідне співвідношення ще більше зросло, що призводить до зниження конкурентоспроможності вітчизняної молочної продукції", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожСвітові ціни на продовольство досягли максимального рівня за 10 років

В Інституті агроекономіки зауважують, що наразі вітчизняні молокопереробні підприємства мають такі проблеми:

  • стрімко зростають ціни на молоко-сировину;
  • низька купівельна спроможність населення та наявність дешевшого субсидованого імпорту фактично унеможливлює різкі рухи вгору при формуванні цін на молочну продукцію.

Згідно з повідомленням, в даних умовах переробні підприємства працюють з низькою маржинальністю, що може призвести до зниження інвестиційної привабливості молокопереробки.

Як повідомляв УНІАН, українці за п'ять років суттєво зменшили споживання молочних продуктів - до 104 кілограмів на людину на рік у 2020 році зі 120 кілограмів у 2015 році.

Вас також можуть зацікавити новини