Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» не змогла виконати план з нарощування видобутку газу до 20 млрд куб. м до 2020 року через технологічне відставання від приватних компаній і своє монопольне становище.

Читайте такожГройсман не знає, як знизити ціну на газ для населення без економічного колапсу

Про це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив у Києві під час Українського енергетичного форуму.

Відео дня

«Я, м'яко кажучи, розчарований тим, що «Нафтогаз» фактично не виконав завдання з видобутку газу за планом на 2020 рік. В тому числі, я думаю, це сталося через те, що він відчуває своє монопольне становище і, в принципі, технологічно сьогодні відстає від учасників приватного сектора», - сказав Гройсман.

«Але я глибоко переконаний, що ми знайдемо можливості, щоб національна газовидобувна компанія була ефективною і досягла тих цілей і завдань, які стоять перед нею і державою в цілому», - зазначив прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, програмою «20/20» передбачається нарощування видобутку газу найбільшою в Україні газодобувною компанією «Укргазвидобування» до 20 млрд куб. м до 2020 року. Цієї мети планується досягти завдяки бурінню нових свердловин і проведенню інтенсифікації видобутку на діючих свердловинах.

Однак, під час виконання цієї програми компанія зіткнулася з неотриманням ліцензій на нові родовища, що суттєво зашкодило виконання плану.

За словами голови компанії Олега Прохоренка, «Укргазвидобування» протягом 2016-2018 років 170 разів подавала заявки на отримання нових ліцензій, проте отримала лише 17 нових спеціальних дозволів.

Водночас він зазначив, що програмою 20/20 передбачено щорічне отримання 15-20 нових ліцензій на рік.

«Укргазвидобування» у 2018 році, порівняно з 2017 роком, збільшила видобуток природного газу на 1,6% - до 15,496 млрд куб. м. 

Довідка УНІАН. «Укргазвидобування» - найбільша газовидобувна компанія України, частка якої в загальному обсязі видобутку вуглеводнів у країні становить 70%. 100% акцій компанії належать державному холдингу «Нафтогаз України».