Суд скасував штраф Коболєву / фото УНІАН

Подільський районний суд Києва скасував рішення Енергетичної митниці Державної фіскальної служби, згідно з яким голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв був оштрафований на 1,3 млрд грн за порушення у подачі митної декларації і несплату ПДВ під час постачань газу нацкомпанії в 2015 році.

Читайте такожКоболєв вже перерахував більше 3 мільйонів свого заробітку в «Нафтогазі» на благодійність

Про це йдеться в рішенні суду від 3 квітня 2019 року.

Відео дня

Згідно з постановою Енергетичної митниці ДФС України, підставою для притягнення до адміністративної відповідальності Коболєва є незабезпечення можливості подачі додаткової митної декларації, а також незабезпечення сплати податку на додану вартість під час покупки російського газу в 2015 році.

Фіскали своєю постановою зобов'язали голову правління «Нафтогазу» сплатити штраф у розмірі 300% від суми несплаченого митного внеску - 1,362 млрд грн.

У свою чергу, нацкомпанія пояснила, що документи не були надані з об'єктивних причин через те, що газовий контрагент НАКу російський «Газпром» не підписав необхідні документи, оскільки між ними існує спір щодо обсягу поставленого блакитного палива.

Під час винесення рішення суд пояснив свою позицію тим, що в рішенні ДФС про накладення штрафу чітко не було вказано, у чому полягали протиправні дії «Нафтогазу», не були чітко визначені суб'єкти вчинення порушення митних правил, а також не з'ясовано, чи винен голова правління Коболєв у вчиненні порушення митних правил та чи підлягає воно адміністративній відповідальності.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці березня Шостий апеляційний суд підтвердив рішення Подільського районного суду Києва про скасування штрафних санкцій для голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрія Коболєва за порушення митних правил на суму понад 7 млрд грн.

27 липня 2018 року Подільський районний суд Києва визнав протиправним і скасував рішення Енергетичної митниці Державної фіскальної служби, згідно з яким голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв був оштрафований на 7 млрд грн.

У лютому 2018 року Коболєв заявив про те, що Державна фіскальна служба виписала йому два персональних штрафи на суму 7 і 1,3 млрд грн, які він повинен сплатити не пізніше п'ятнадцяти днів.

На думку Коболєва, таким чином хтось у Фіскальній службі вирішив привітати з історичною перемогою в Стокгольмі. За словами Коболєва, реальна причина цих штрафів – відмова «Нафтогазу» оформляти і оплачувати поставлений на окуповану територію «Газпромом» газ.

2 березня президент Петро Порошенко доручив генпрокурору Юрію Луценку та в. о. голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану перевірити обґрунтованість нарахування багатомільярдного штрафу.