Кабмін та "Нафтогаз" погодили зменшення ціни на газ з 1 травня / фото УНІАН

Кабінет міністрів та Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» погодили зменшення регульованої ціни на газ для населення та теплової генерації на травень поточного року до 8,247 тис. грн за тис. куб. м з 8,55 тисячі гривень.

Як повідомила прес-служба "Нафтогазу", ціни були узгоджені сьогодні на нараді за участю прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

"За дорученням Кабінету міністрів НАК "Нафтогаз України" спільно з представниками уряду розробила новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, але й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. куб. м (кінцева роздрібна ціна)", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЯк Гройсман і Коболєв «грають» у ціни на газ для українців

"Цей механізм передбачає наступний підхід до формування ціни: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену у постанові КМУ від 19.10.18 №867, ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова ціна газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні", - додали в компанії.

Очікується, що зміни до діючих договорів на продаж газу між "Нафтогазом" та всіма контрагентами, які придбавають газ відповідно до вимог "Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу" будуть внесені протягом травня поточного року.

Як повідомляв УНІАН, на засіданні уряду 17 квітня Гройсман пригрозив ініціювати відставку Коболєва, якщо до 24 квітня компанія не встановить ціну на газ для населення нижче гранично встановленої ціни в 8,55 грн за кубічний метр.

Свій емоційний виступ прем'єр пояснив пропозицією "Нафтогазу" до Кабінету міністрів щодо скасування Положення про покладання спеціальних зобов'язань, згідно з яким ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року мають підвищитись на 15%, або приведення ціни палива до рівня ринкової.