«Нафтогаз» просить Кабмін з 1 травня привести ціну на газ для населення до ринкової / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» звернулася до Кабінету міністрів України з проханням скасувати затверджене ним Положення про покладання спеціальних зобов'язань (ПСЗ), згідно з яким ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року мають підвищитись на 15%, або привести встановлену документом ціну блакитного палива до рівня ринкової, повідомляє прес-служба компанії.

Читайте такожГолова «Нафтогазу» назвав можливу дату переговорів з «Газпромом» про транзит

«Це Положення (№867 - УНІАН), зокрема, визначає, що ціна «Нафтогазу» на газ для роздрібних постачальників газу для населення, виробників теплової енергії інших захищених категорій споживачів з 1 травня 2019 року підвищується на 15% до рівня 7184,8 грн за 1000 куб. м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування і розподіл), - сказано в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що при цьому ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за тис. куб. м з ПДВ, або на 27% нижча за ціну, розраховану відповідно до вимог Кабінету міністрів.

«Нафтогаз» неодноразово звертався до уряду з проханням скасувати постанову №867 або привести встановлену ним ціну до рівня ринкової. Без такого рішення Кабінету міністрів «Нафтогаз» не має права самостійно зменшувати вартість ресурсу, який компанія постачає роздрібним постачальникам газу, виробникам тепла й іншим споживачам, які підпадають під дію Положення про ПСЗ», - пояснили в компанії.

У компанії відзначили, що зараз для «Нафтогазу» є обов'язковим виконання вимог постанови КМУ №867, якою затверджується Положення про покладання спеціальних зобов'язань на суб'єкти ринку природного газу, для забезпечення громадських інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Також прес-служба НАК повідомила, що постанова №293, ухвалена урядом 3 квітня 2019 року, не звільняє «Нафтогаз» від зобов'язання виконувати чинну постанову №867, вона також не покладає на «Нафтогаз» нові спеціальні обов'язки і не скасовує діюче Положення про ПСЗ.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня Кабінет міністрів України ухвалив постанову №293, якою дозволив Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» встановлювати ціну на газ для населення нижчу від граничної ціни в 8,55 грн за кубічний метр.

14 березня голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що ціна газу на європейському ринку впала нижче вартості газу для населення в Україні, яку своєю постановою від 19 жовтня минулого року встановив Кабмін. Він також повідомив, що «Нафтогаз», з метою створення конкурентних відносин на ринку газу для населення, запропонував уряду скасувати режим спеціальних зобов'язань, щоб у людей з'явилася можливість вибирати постачальника, який запропонує найкращу ціну, як це зараз відбувається на ринку промислових споживачів.

Кабінет міністрів у жовтні 2018 року підвищив ціну на газ для населення на 23,5% з 1 листопада 2018 року - до 8550 грн за тисячу кубометрів.

Питання визначення ціни газу для потреб населення є предметом переговорів України з Міжнародним валютним фондом. Представники Фонду наполягають на тому, що вартість «блакитного палива» має бути вирівняна (піднята) до рівня імпортного паритету.