Україна може втратити великий канал постачання пального / фото ua.depositphotos.com

Україна може втратити важливий канал постачання пального – Дунайські порти, через удари по Одещині, які все частіше завдають росіяни.

Засновник мережі АЗС "Прайм" Дмитро Льоушкін вважає, що Україна має негайно посилити протиповітряну оборону біля портів Одещині, інакше будуть суттєві втрати.

"Якщо втратимо Дунайські порти як канал постачання паливно-мастильних матеріалів, то я не говорив би з упевненістю, що навіть без зростання споживання палива ми встигатимемо з постачанням. Просто розпочнеться зворотний відлік. І нам пощастить, якщо зменшення обсягів розтягнеться в часі до Новорічних свят, коли будуть пауза, щоб встигнути ще натягати", - написав він в Facebook.

Відео дня

Експерт нагадав, що росіяни вже зруйнували ракетними атаками єдиний нафтопереробний завод в Кременчуці Полтавської області та великий міні-НПЗ в Мерефі Харківської області. Крім того, не працюють більшість малих НПЗ та нафтопродуктопровідний вузол в Смизі Рівненської області.

"Порти Ізмаїл, Рені, Кілія – їх рівняють (з землею – УНІАН) щоночі. Як тільки там потоплять корабель, а я думаю це питання часу, з таким підходом до ППО та ПРО, то ніхто туди вже пливти не захоче", - вважає він.

Льоушкін повідомив, що в Україні немає нафтобаз із великими запасами, бо на початку війни ворог їх знищував, отже компанії відмовились від них на користь оперативних запасів на АЗС, яких вистачить на 2-3 тижні.

У той же час, залізно дорожні перевезення не зможуть забезпечити технічної можливості привозити в Україну багато пального, а бензовозів не вистачить через завантаженість на кордонах.

Отже, втрата Дунайських портів може бути серйозним ударом по ринку пального.

Атаки на Одещину

У ніч на 7 вересня ворог вчетверте за останні п’ять діб завдав удару дронами по цивільній інфраструктурі півдня Одещини, зокрема по портах та аграрних підприємствах. Окупанти збільшили кількість ударних дронів, атакуючи порти українського Подунав’я. 

Вас також можуть зацікавити новини: