Індія жорстко відповіла Боррелю на обіцянку прикрити лазівку для обходу антиросійських санкцій

Раніше глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив про те, що ЄС має вжити жорстких заходів проти перепродажу Індією російської нафти в Європу.

Індія не порушує антиросійські санкції продаючи перероблену російську нафту, а ЄС не завадило б ознайомитися з правилами Ради.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар у відповідь на заяву глави зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозепа Борреля про те, що ЄС має вжити жорстких заходів проти перепродажу Індією російської нафти в Європу в якості очищеного пального, повідомляє Aninews.in.

"Подивіться на правила Ради ЄС, російська нафта істотно переробляється в третіх країнах і більше не розглядається як російська. Я закликаю вас ознайомитися з постановою Ради ЄС 833/2014", - заявив Джайшанкар.

Позиція Індії та заява Борреля

Після того, як у грудні 2022 року ЄС припинив імпорт російської нафти, основними покупцями російських нафтопродуктів залишилися Туреччина, Індія та Китай.  Більше того, "Роснефть" уклала угоду з Indian Oil Company про "істотне збільшення поставок нафти в Індію". 

11 травня 2023 року повідомлялося про те, що за рік війни в Україні Індія в 10 разів збільшила імпорт російської нафти

16 травня 2023 року глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив про те, що ЄС повинен вжити жорстких заходів проти перепродажу Індією російської нафти в Європу в якості очищеного палива. Боррель заявив, що якщо дизельне паливо або бензин надходять до Європи з Індії і виробляються на російській нафті, це, безумовно, є обходом санкцій.

Вас також можуть зацікавити новини: