В енергосистемі утворився дефіцит електроенергії / фото УНІАН

В четвер, 7 грудня, в енергосистемі утворився дефіцит електроенергії через те, що споживання перевищує виробництво. Щоб його позбавитись та підтримати баланс, що дуже важливо для безпечної роботи енергосистеми, Україна з 11:00 до 19:00 залучала аварійну допомогу з Румунії, Польщі, Словаччини, повідомляє НЕК "Укренерго".

"Сьогодні через похолодання значно збільшилося споживання, а можливості електростанцій збільшити виробництво електроенергії обмежені. Похмура погода заважає роботі сонячних електростанцій, на деяких блоках теплових тривають ремонтні роботи", – заявили в НЕК.

В Міненерго зазначили, що дефіцит також спричинила зупинка двох блоків ТЕС через ворожий обстріл. Вдень армія РФ завдала удару по одній з теплових електростанцій у прифронтовій зоні. Внаслідок артобстрілу серйозно пошкоджено обладнання.

Відео дня

В "Укренерго" зазначили, що аварійна допомога – це екстрений захід для подолання дефіциту. Споживачів закликали ощадливо споживати електроенергію протягом усього дня.

Для економії потрібно притримуватись таких правил:

  • вимкнути "зайве" світло в приміщеннях;
  • не вмикати одразу кілька потужних приладів (бойлер, пральну машину та праску), а в обідню перерву не вмикати разом чайник та мікрохвильову піч;
  • якщо температура повітря в приміщенні комфортна, вимкнути кондиціонери та обігрівачі;
  • витягнути зарядні пристрої з розеток, якщо вони вже зарядили ґаджети.

Ситуація в енергосистемі

Станом на 7 грудня через бойові дії і технічні причини в Україні знеструмлено 408 населених пунктів. Обмеження електропостачання не застосовується в жодній з областей. Планові відключення побутових споживачів не передбачались.

Вас також можуть зацікавити новини: