Експерт спрогнозував ціни на пальне / фото УНІАН

Через повернення довоєнних податків ціни на пальне продовжать зростання в липні і стабілізуються на початку серпня.

Як сказав директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн на брифінгу, податкове навантаження  з 1 липня зросло на бензин на 11 гривень за літр, на дизельне пальне - на 8 гривень, на газ - на 3 гривні.

При цьому він зазначив, що мережі АЗС будуть змушені "прикрутити" свої націнки, адже не зацікавлені у суттєвому зростанні вартості горючого, бо це відлякує покупців.

Відео дня

"Оптовий ринок почав зростати ще наприкінці червня . По бензину ціни зросли на 7,74 грн за літр по дизпальному майже на 7 грн. Тобто в цьому ринку вже є нові податки і можна їх проектувати на майбутні роздрібні ціни", - сказав він.

За підрахунками експерта, за перший тиждень дії нових податків бензин А-95 в роздрібі вже подорожчав на 3,01 гривень в середньому до 47,90 гривень, дизпальне подорожчало на 3,45 гривень до 46,86 гривень і скраплений газ подорожчав на 1,47 до 23,39 гривень за літр.

Куюн вважає, що на початку серпня пальне в Україні буде продаватися вже за новими акцизами і ціни стабілізуються.

Він також вважає, що є великі ризики того, що значна частина податків, яку закладають у вартість пального не потрапить до держбюджету через те, що повернуться схеми з "оптимізації оподаткування", які діяли раніше.

Ціни на пальне в Україні зараз

Як повідомляв УНІАН, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, ціни на пальне в Україні після повернення довоєнного оподаткування в липні збільшаться в середньому на 5 грн за літр. Мережі АЗС почнуть платити в бюджет більші податків, а отже українська армія отримає фінансову підтримку.

Проте, за даними УНІАН, деякі мережі АЗС вже на початку місяця підвищили вартість горючого на 3-5 грн за літр.

З 1 липня 2023 року в Україні повернули податок на додану вартість (ПДВ) на пальне обсягом 20%, який з березня 2022 року сплачувався на рівні 7%. Окрім цього, почали діяти довоєнні ставки акцизів, зокрема на бензин - 213,5 євро/1000 літрів, на ДП - 139,5 євро/1000 літрів, на автогаз - 52 євро/1000 літрів.

Вас також можуть зацікавити новини: