Трубопровідна інфраструктура, яка качала нафту до України, практично знищена, - експерт

Крім того, обстрілів зазнає припортова нафтова інфраструктура.

За останні тижні трубопровідна інфраструктура, яка качала нафту до України, практично знищена через російські обстріли. Крім того, від бомбардувань потерпає припортова інфраструктура, через що в Україні може виникнути "легкий дефіцит пального".

"Трубопровідний шлях постачання пального був знищений кілька тижнів тому. Чомусь це замовчується, але нафтова інфраструктура дуже сильно постраждала за останні два тижні", - розповів в інтерв’ю УНІАН засновник мережі АЗС "Прайм" Дмитро Льоушкін.

Так, за його словами, зокрема знищено трубу в селищі міського типу Смига - це колишня "труба Медведчука", яка качала ресурс з Угорщини до Рівненської області. Там була дуже велика пожежа.

Також, через обстріли росіян постраждала інфраструктура Дунайських портів. Таким чином, в нас може залишитися переважно лише автомобільне постачання палива, яке трохи дороговартісніше і не таке пропускне. Через це, можливо, виникне легкий дефіцит пального у країні. 

"Кризи не буде, в жодному разі. Але ціни зростуть, оскільки ми не можемо сказати, що на 100 відсотків готові забезпечувати себе лише автомобільним транспортом", - уточнив засновник мережі АЗС "Прайм".

Ситуація з пальним в Україні - останні новини

З 1 липня в Україні повернули податок на додану вартість (ПДВ) на пальне обсягом 20%, який з березня 2022 року сплачувався на рівні 7%. Крім того, почали діяти довоєнні ставки акцизів. Так, на бензин - 213,5 євро/1000 літрів, на ДП - 139,5 євро/1000 літрів, на автогаз - 52 євро/1000 літрів.

Повернення довоєнного оподаткування спровокувало сплеск корупції на АЗС. Через зростання собівартості пального, деякі заправні станції почали обходити сплату високого ПДВ, торгуючи пальним без видачі чеку. 

Загалом, з повернення довоєнних податків ціни на пальне суттєво зросли. Наприклад, з липня по сьогодні ціна бензину марки А-95 в середньому по країни зросла з 44,85 грн за літр до 53,27 грн за літр (+8,42 грн).

За словами українських експертів, через те, що світова ціна на нафту сягнула 90 доларів за барель, ціни на бензин та дизель на наших АЗС до кінця року зростуть ще на 5 гривень. Зараз нафта марки Brent коштує 91 долар за барель.

Вас також можуть зацікавити новини: