Україна отримає нову програму від МВФ лише за однієї умови - експерт

За словами Вишлінського, серед зобов’язань України перед МВФ прямо прописане повернення до ринкових тарифів на газ.

Україна отримає нову програму від Міжнародного валютного фонду лише за умови повернення до ринкових тарифів на газ для населення.

Про це повідомили у прес-службі Центру економічної стратегії (ЦЕС) з посиланням на директора ЦЕС Гліба Вишлінського.

"Ми маємо повернутися до переговорів щодо нової програми з МВФ, тому що ця закінчується в середині наступного року. Серед наших зобов’язань прямо прописане повернення до ринкових тарифів на газ", - зазначив він.

Вишлінський підкреслив, що за ситуації, коли влада встановлює ціну, в декілька разів меншу за ринкову, нової програми, що захищатиме Україну від зовнішніх ризиків, чекати не варто.

На переконання експерта, попри зростання номінальної зарплати на 20% та пенсій, влада має відкрито комунікувати з суспільством.

Читайте такожУ Раді зареєстровано законопроект про повернення держрегулювання цін на газ

"Уряд має чесно сказати людям: ви почали заробляти більше, але витрати на те, що ви купуєте, в цілому світі теж зросли. Тому не потрібно розповідати казки про те, що ціни не будуть зростати. Ціни будуть зростати, і адміністративно регульовані ціни також зростатимуть, готуйтеся до цього. Ми будемо робити це поступово, запроваджувати механізм субсидій, тому що є зовнішні чинники, які не залежать від України. Ми не хочемо зробити країну Венесуелою", – зазначив директор ЦЕС.

Як повідомляв УНІАН, українська влада у меморандумі про економічну та фінансову політику, укладеному з Міжнародним валютним фондом, зобов'язалася не вводити обмеження цін на газ, що постачається домогосподарствам, і при цьому забезпечити захист незахищених верств населення шляхом надання субсидій на оплату ЖКП.