Кількість виробленої електроенергії в кожен момент часу має відповідати кількості спожитої / Скриншот з Facebook

В "Укренерго" звернулися до українців з проханням не долучатися до челенджу "Години Землі" під час якого організатори закликають масово вимикати світло.

Як йдеться в заяві "Укренерго", масове вимкнення світла не сприяє економії електроенергії, проте  може дуже нашкодити енергосистемі країни.

"Друзі, будь ласка, не ведіться на заклики долучитися до "Години Землі" і в певний час масово вимкнути світло – це не сприяє економії електроенергії, не допомагає Землі, зате може дуже нашкодити енергосистемі! На щастя, українці і в попередні роки не дуже підтримували цю ініціативу, яка насправді шкідлива і єдине, що чого призводить - це до додаткової роботи диспетчерам", - йдеься в заяві.

Відео дня

В "Укренерго" зазначають, що одночасне вимкнення світла - це короткочасне зниження споживання, що вкрай шкідливо для системи.

"Кількість виробленої електроенергії в кожен момент часу має відповідати кількості спожитої - це закон фізики. Одночасне вимкнення світла - це короткочасне зниження споживання. Якщо цю акцію підтримає багато людей,  особливо у великих обласних центрах, це може призвести до профіциту потужності в окремих регіонах. Для забезпечення балансу енергосистеми диспетчер буде змушений різко знижувати потужність маневрової генерації - іншими словами, відключати працюючі енергоблоки. Це погано навіть у мирний час, а зараз українські електростанції, як і мережі, зазнали значних пошкоджень від ударів росії. Різке виключення, а потім увімкнення  - коли "Година Землі" завершиться - це зайве навантаження, яке не на користь надійності енергосистеми", - зазначили в "Укренерго". 

В компаніі нагадали, що найкращим внеском кожного буде щоденне ощадливе використання електроенергії у пікові ранкові та вечірні години, щоб зменшити нерівномірність споживання електроенергії упродовж доби. 

Ситуація в енергосистемі України

З жовтня 2022 року Росія намагається знищити енергосистему України. Станом на березень 2023 року внаслідок російських ракетних атак країна втратила 44% атомної генерації.

9 березня 2023 року російські окупанти випустили по території України 84 ракети і завдали 12 авіаційних ударів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Німеччина передала Україні ще два Gepard і авто для прикордонників

Польща передала Україні ще 10 танків Leopard 2A4

Палало яскраво: СБУ показала полювання на ЗРК "Тор" і С-300 окупантів (відео)