В "Укренерго" розкрили, чому не можна сховати підстанції від ракет під землю

Неможливо закопати вже придбане та працююче наземне обладнання.

Україна не може сховати трансформатори під землю, аби захистити їх від ракетних ударів Російської Федерації. Проблема не тільки в тому, що це довго та дорого, а й у тому, що підземних підстанцій із напругою 750 кВ просто не існує.

Як повідомила прес-служба "Укренерго", такі масштабні роботи в теорії тривати б півроку або рік і не залишились би непоміченими для ворога.

"Недостатньо сховати тільки трансформатор, треба закрити від нападників і все супутнє обладнання. Це неможливо реалізувати за кілька місяців одночасно на всіх підстанціях. Тому, готуючись до наступної зими, ми використовуємо переважно інші способи захисту", - додали у компанії.

В "Укренерго" розповіли, що підземних станцій із напругою 750 кВ, на якій працює частина обладнання компанії, у світі просто не існує. Трансформатори, які в інших країнах розташовані під землею, мають меншу напругу.

"Ніхто ніде не закопував під землю трансформатор напругою 750 кВ. Так, справді існують підземні підстанції нижчого класу напруги, але вони одразу планувалися і проектувалися як підземні. Це не те саме, що закопати в землю вже придбане та працююче наземне обладнання, яке має своє місце у схемі підстанції й обмежену територію на підстанції", - пояснили фахівці.

Також це проблематично реалізувати через вагу та розміри трансформаторів. Крім того, вони можуть вийти з ладу від перегріву.

"Під час роботи вони виділяють багато тепла і можуть нагріватися до 90 ℃ і вище. Якщо тепло не буде ефективно відводитись – обладнання від перегрівання може вийти з ладу", - зазначили в "Укренерго".

Стан енергетики України - останні новини

За оцінкою експертів, Україні поки що не вдасться відновити стійкість енергосистеми до рівня довоєнного або, хоча б, жовтня минулого року.

4 серпня у НКРЕКП попередили, що в Україні не відновили й 2% від зруйнованої енергосистеми.

За даними Міненерго, відремонтовано п'ять атомних блоків потужністю 4,4 ГВт. У ремонті - ще чотири блоки потужністю 3,4 ГВт. Крім того, відремонтовано та перебувають у ремонті 24 енергоблоки теплових електростанцій потужністю 4,3 ГВт, а це 62% від загальної кількості.

Вас також можуть зацікавити новини: