Експерт з енергетики налякав прогнозом на зиму / фото УНІАН

Через брак обладнання та грошей для ремонтів пошкоджених об'єктів енергетики Україні не вдасться відновити стійкість енергосистеми до рівня довоєнного або, хоча б, жовтня минулого року.

Про це повідомив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко під час брифінгу.

"Всі зусилля не призведуть до відновлення енергосистеми до рівня довоєнного чи жовтня 2022 року, бо необхідну кількість важкого високовольтного обладнання не вдалося виробити та доставити до України вчасно через фізичні обмеження", - розповів він.

Відео дня

Харченко заявив, що перші високовольтні трансформатори надійдуть до України вже цього місяця. Проте стійкий їх потік у великій кількості почнеться наприкінці жовтня й триватиме до грудня. До початку холодів їх не встигнуть встановити, проте енергетики матимуть взимку резерви обладнання, які допоможуть швидко ремонтувати нові пошкодження.

Крім того, за словами експерта, більша частина української енергетичної галузі має проблеми з фінансами. Через це у державному та приватному секторі вугільної генерації дуже складна ситуація з ефективністю ремонтів. Натомість атомна та гідрогенерація проводять підготовку до зими дуже інтенсивно.

"Енергетики роблять все можливе, щоб приготуватися до опалювального сезону. Йде дуже інтенсивна робота у частині фізичного захисту об'єктів. Але тим не менш треба очікувати дуже складної зими", - додав Харченко.

Як повідомляв УНІАН, на думку уряду, опалювальний сезон в Україні буде складним. До зими відремонтовано вже п'ять атомних блоків потужністю 4,4 ГВт. У ремонті - ще чотири блоки потужністю 3,4 ГВт.

Крім того, відремонтовано та перебувають у ремонті 24 енергоблоки теплових електростанцій потужністю 4,3 ГВт, а це 62% від загальної кількості. Теплоелектроцентралей, які забезпечують людей теплом, відремонтовано 70%, ще 30% - зараз у ремонті.

Також відремонтовано або в ремонті 68% потужностей гідроелектростанцій, а це потужність на майже 1,8 ГВт. З боку компанії "Укренерго" виконано майже 80% робіт з ремонту магістральних мереж.

Вас також можуть зацікавити новини: