На ефективність роботи сонячних електростанцій впливає погода / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Російські обстріли української енергосистеми призвели до відсутності світла. Найжорсткіші графіки відключень електрики можуть бути в найспекотніші літні місяці.

В Укренерго зазначили, що енергетика України стала більш залежна від сонячної генерації після того, як російська армія вивела з ладу ТЕС, ГЕС та інші об'єкти електрогенерації.

При цьому зазначено, що на ефективність роботи сонячних електростанцій впливає погода.

Відео дня

"Залежно від ступеня хмарності кількість сонячних променів, що досягають поверхні землі, може бути різною. При цьому промені, що проходять через хмари, заломлюються і падають на панель під іншим кутом", - йдеться в повідомленні.

Крім того, важливим погодним фактором є дощ, адже дощові хмари зводять сонячну генерацію до нуля. Водночас спекотна погода також має негативний ефект.

"За надвисоких температур вироблення сонячної енергії буде нижчим, ніж зараз, а споживання буде вищим, адже люди вмикатимуть кондиціонери та вентилятори. Тому в спекотні місяці графіки відключень можуть бути більш жорсткими", - підсумували в Укренерго.

Відключення світла в Україні - останні новини

Кабінет міністрів доручив Міністерству енергетики та оператору енергосистеми компанії "Укренерго" забезпечити справедливі графіки відключень світла.

Водночас в "Укренерго" закликали готуватися до непростої зими, адже на відновлення пошкоджених електростанцій підуть не дні і не тижні - йдеться про місяці, а для деяких енергоблоків - про роки.

Унаслідок атак РФ енергосистема України втратила 8 ГВт потужностей, що призвело до рекордного імпорту електроенергії з Європи. При цьому максимальна можливість на імпорт становить 1,7 ГВт, і цього не вистачає для повного покриття дефіциту.

Вас також можуть зацікавити новини: