"Нам потрібно пережити цю зиму": Зеленський не виключає ракетні удари РФ по електромережі

Проте, як наголосив президент, українці не бояться викликів.

Зима стане викликом для України. Росія може націлити свої ракети на електромережу країни.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю CBS News.

"Нам усім потрібно пережити цю зиму. Це найскладніша зима. І я переконаний, якщо говорити про Україну, то ви бачите, що відбувається. Вони (Росія - УНІАН) блокували порти, щоб наше зерно не йшло в Африку, Азію, деякі країни Європи, щоб створити там хаос і голод. Друга криза, яку створила Росія, – енергетична. Вони створили її ще перед повномасштабним вторгненням в Україну. Світ не має права слухати неправдиві наративи Росії: мовляв, через війну та санкції подорожчають енергоносії - це неправда", - наголосив Зеленський.

Президент зазначив, що Україна підключена до європейської мережі і готова допомогти Європі, Польщі, Румунії, Молдові.

"Всі бачать, що у нас є надлишок електроенергії. У нас добре розвинена атомна енергетика. У нас 15 електростанцій, 15 блоків, і вони зрозуміли, що ми будемо експортувати свою електроенергію в Європу. Це означає, що в Європі буде великий обсяг, але й ціна буде іншою. Тому європейцям це не зашкодить: і європейці будуть задоволені, і лідери в Європі про це знають", - підкреслив президент.

Проте Росія вирішила атакувати українську АЕС.

"Зараз її (Запорізьку АЕС - УНІАН) відключили, шість блоків із 15 не працюють, але електроенергії в країні вистачає. Тож ми бачимо, що 1/3 наших можливостей може працювати на Європу прямо зараз", - запевнив Зеленський.

За його словами, зима справді буде дуже важкою. Проте, як наголосив президент, українці не бояться викликів.

"Ви бачите, що вони роблять! Тож зимою, звісно, ​​вони будуть стріляти ракетами, і цілитимуться по нашій електромережі. Це виклик, але ми його не боїмося! Ми будемо боротися, і ми не здамося. Дуже важливо, щоб вони (росіяни - УНІАН) не змусили страждати й інші країни, США та Європу. Зараз ми страждаємо. Ми боремося і віддаємо своє життя за майбутнє демократії та відкритого світу", - зазначив Зеленський.

Опалювальний сезон під час війни

Міністерство енергетики України створило оперативний штаб щодо забезпечення моніторингу проходження енергетичними підприємствами осінньо-зимового періоду 2022/2023 років.

Наприкінці серпня уряд направив 1,4 млрд грн на закупівлю стратегічного запасу матрезервів для сталого проходження зими. Йдеться про обладнання з простим і швидким розгортанням і обслуговуванням.

14 вересня 2022 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що Україна готується до надскладного опалювального сезону, накопичує газ, вугілля і деревину і закуповує електрогенератори.

15 вересня 2022 року в Міненергетики заявили про те, що Україна буде розраховувати виключно на власний видобуток вугілля.

Вас також можуть зацікавити новини: