Ілюстрація REUTERS

Європейський парламент підтримав пропозицію Європейської комісії щодо виділення Україні нового четвертого пакету макрофінансової допомоги, розмір якої складає 1 мільярд євро.

Читайте такожМВФ: Україні цього і наступного року не вистачатиме $4,5 мільярда

Відповідне голосування за законодавчу резолюцію відбулося сьогодні на засіданні ЄП у Страсбурзі, що транслювалося на сайті Європарламенту.

Відео дня

Більшість євродепутатів підтримало це рішення. Зокрема, "за" проголосувало 527 депутатів.

Президент України Петро Порошенко висловив подяку за таке рішення членам Європейського парламенту на своїй сторінці в Twitter.

"Я вдячний всім друзям України в Європейському парламенті та європейських інститутах за єдність у підтримці України. Це ще одне свідчення нашого реального прогресу на шляху реформ. Очікую швидкого прийняття остаточного рішення Європейською радою", - зазначив глава держави.

Крім того, подяку європейським партнерам висловив і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, 13 червня під час дебатів в Європарламенті віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс озвучив вимоги до України щодо надання нової макрофінансової допомоги. Він заявив, що четверта програма макрофінансової допомоги буде пов'язана з виконанням Україною низки вимог.

"Європарламент, Рада ЄС та Єврокомісія погодилася за ініціативи ЄП додати спільну заяву до законодавчого рішення", - підкреслив Домбровскіс.

У цьому зв'язку він звернув увагу на те, що у спільній заяві йдеться про політичні передумови з вимогою до України дотримуватися демократичних механізмів, у тому числі багатопартійної парламентської системи, верховенства права, гарантій поваги до прав людини.

"По-друге, заява дає чітко зрозуміти, що боротьба проти корупції посідатиме центральне місце в політичних умовах меморандуму взаєморозуміння, який має бути погоджений між ЄС та Україною у цій операції з надання макрофінансової допомоги", - заявив Домбровскіс.

Також, за його словами, будуть враховані вимоги щодо боротьби з відмиванням коштів та ухилянням від сплати податків.

"Безпосередньо невиконані антикорупційні умови з попередньої програми макрофінансової підтримки мають бути втіленими. Цими умовами було започатковано системи перевірки з декларування активів та перевірка даних бенефіціарного володіння компаній", - пояснив він.

Домбровскіс зазначив, що разом з комісаром ЄС з питань європейської політики сусідства та перемовин з розширення Йоганнесом Ганом порушували питання скасування вимоги подавати декларації активістами, які борються з корупцією.

"Це залишається нагальним питанням, яке має бути вирішене, так само як реформа Центральної виборчої комісії", - уточнив Домбровскіс.