Ілюстрація REUTERS

Борговий ринок спокійно сприйняв новину про рішення суду першої інстанції щодо скасування проведеної в 2016 році націоналізації найбільшого в Україні банку «ПриватБанк». До такого висновку дійшли опитані УНІАН експерти.

Читайте такожВ Євросоюзі офіційно виступили із заявою щодо ситуації з "ПриватБанком"

Зокрема, фахівець Dragon Capital Сергій Фурса не помітив на борговому ринку ознак панічних настроїв або обвалу українських євробондів. «Ніяких рухів – ні особливого падіння, ні особливих розпродажів», - прокоментував експерт. За його словами, мова йде про вчорашню динаміку, оскільки сьогодні ринки закриті у зв'язку зі святкуванням католицького Великодня.

Відео дня

Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій також не побачив на борговому ринку проявів паніки або обвалу українських євробондів. «Борговий ринок вчора трохи погіршився - дохідність за українськими державними єврооблігаціями зросла на 0,19-0,29 процентного пункту. Але вчора була одна важлива подія - торговельні обмеження з боку РФ», - зазначив експерт. За його словами, новина з «ПриватБанку» могла теж додати негативу, але її роль перебільшена, оскілька це не перша і, можливо, не остання новина про програну державою справу з цього питання.

Раніше голова правління «ПриватБанку» Петро Крумханзл заявив, що прийняте судом рішення про скасування націоналізації банку не вплине на його роботу. «Банк працює в стандартному режимі. Банк стабільний, інноваційний банк, банк прибутковий», - підкреслив банкір.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів прийняв рішення націоналізувати «ПриватБанк» в грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки і оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня визнав протиправним і скасував рішення 2016 року про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку з участю держави. Повний текст рішення суду обіцяє оприлюднити протягом десяти днів.

Згідно зі спільною заявою НБУ, Міністерства фінансів і «ПриватБанку», повернення фінустанови його колишнім власникам через скасування рішення про націоналізацію неможливе. Також в НБУ повідомили про наміри подати апеляцію на рішення суду у встановлені терміни, або протягом 30 днів з моменту отримання повного тексту судового рішення.

Міжнародні партнери України, включаючи Європейський банк реконструкції і розвитку, Всесвітній банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації «ПриватБанку», а також про важливість відшкодування збитків колишніми власниками збанкрутілих банків і наміри ретельно стежити за подіями в цій сфері.