Ілюстрація REUTERS

Міжнародні партнери України нагадали про підтримку націоналізації «ПриватБанку» в 2016 році, а також заявили про важливість відшкодування збитків колишніми власниками збанкрутілих банків і наміри ретельно стежити за подіями в цій сфері.

Читайте такожМінфін подасть апеляцію на рішення суду про визнання незаконною націоналізацію «ПриватБанку»

«У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду та Національного банку України про націоналізацію «ПриватБанку» на прохання колишніх власників як єдиного методу захисту вкладників банку - українських громадян і підприємств - і збереження стабільності фінансової системи», - йдеться в заяві ЄБРР, переданій УНІАН.

Відео дня

У банку нагадали, що для цього знадобилось інвестувати близько 160 млрд грн коштів українських платників податків, щоб відновити платоспроможність банку, і цей захід забезпечив довгострокову життєздатність «ПриватБанку», захистив гроші мільйонів українських громадян і зміцнив економічне становище країни.

«У цьому світлі ми вітаємо реформу корпоративного управління «ПриватБанку», очолювану незалежною наглядовою радою, та трансформацію моделі його господарської діяльності, які вже забезпечили підвищення ефективності та стабільності всієї банківської системи. Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектору України, зокрема шляхом запровадження принципів розсудливого корпоративного управління, й зусилля Міністерства фінансів із реформування корпоративного управління в державних банках», - зазначається в заяві.

В ЄБРР також підкреслили, що українській владі важливо продовжувати докладати зусиль для відшкодування збитків колишніми власниками й пов'язаними особами збанкрутілих банків. «Міжнародні партнери України ретельно стежитимуть за подіями в цій сфері», - запевнили в ЄБРР.

Згодом з ідентичними заявами виступили один із найбільших кредиторів України - Світовий банк, а також посольство стратегічного партнера України - Сполучених Штатів Америки.

Як повідомляв УНІАН, Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним і скасував рішення від 2016 року про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участю держави. Повний текст рішення колегія суддів обіцяє оголосити протягом десяти днів.

Кабінет міністрів ухвалив рішення націоналізувати «ПриватБанк» у грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки та оборони.

До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський та його партнер Геннадій Боголюбов.

Національний банк України повідомив про підготовку апеляційної скарги на рішення Окружного адміністративного суду Києва про визнання незаконною націоналізації «ПриватБанку».