ВР розблокувала підписання закону про ліквідацію корупційної схеми при оцінці майна / фото УНІАН

Верховна Рада розблокувала підписання закону про ліквідацію корупційної схеми при оцінці майна.

Як передає кореспондент УНІАН, народні депутати не підтримали постанову "Про скасування рішення Верховної Ради від 5 грудня 2019 року про прийняття у другому читанні та в цілому як закону проект закону "Про внесення змін до податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна".

Читайте такожКабмін посилив контроль за знищенням конфіскату

Відео дня

За дане рішення проголосували лише 7 народних депутатів. При цьому всі вони - члени фракції "Слуга народу", що викликало сміх у сесійній залі.

Відхилення проекту постанови дає можливість голові ВР підписати закон і передати його на підпис президенту.

Як повідомляв УНІАН, 12 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2047-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми в сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості.

У жовтні деякі депутати відмовилися підтримати на засіданні профільного комітету законопроект №2047-д про скасування корупційних схем.

Колишній віце-прем'єр-міністр Павло Розенко в Facebook написав, що нібито в Офісі президента підозрюють 11 народних депутатів від "Слуги народу" в отриманні 30 тисяч доларів (кожному) за голосування на засіданні профільного комітету Верховної Ради проти одного з антикорупційних законопроектів. При цьому, за даними екс-чиновника, ОПУ зажадав від депутатів пройти опитування на детекторі брехні.

Цю інформацію підтвердив народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський, який також написав у Facebook, що Офіс президента "справді наполіг на тому, щоб всі депутати партії в комітеті Ради пройшли детектор брехні".

Депутати від "Слуги народу" Дубинський і Давид Арахамія пройшли перевірку на детекторі брехні, де відповідали на запитання щодо своєї непричетності до домовленості, очікування і отримання неправомірної грошової винагороди за голосування проти законопроекту.

5 грудня Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості і прозорості реалізації майна (№ 2047-д).

Згідно з пояснювальною запискою, законом з 1 січня 2020 року запроваджується значно спрощена модель оцінки об'єктів нерухомості, що дасть змогу проводити автоматичну оцінку в максимально короткі терміни і прискорить процедуру укладання угод з нерухомістю. Так, завдяки цій системі будь-яка особа зможе отримати довідку про автоматичну оцінку об'єкта нерухомого майна і на її підставі укласти угоду щодо об'єкта нерухомості. У разі незгоди з вартістю об'єкта, визначеної модулем автоматично, громадянин має право звернутися до оцінювача і провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі, як це є на сьогодні.

Крім того, нотаріуси отримають право безкоштовного доступу до Єдиної бази для перевірки довідок і звітів про оцінку об'єктів нерухомості, які зберігатимуться в електронній формі.

"Державний бюджет України отримає додаткові надходження шляхом спрямування плати за формування довідок у розмірі 2,5% від прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня календарного року, за одну операцію, а за реєстрацію звітів про оцінку та інформацію щодо них в Єдину базу звітів про оцінку - 10% (близько 300 грн замість вимагання за це 1800 грн на користь приватних електронних майданчиків, як це відбувається зараз)", - наголошується в пояснювальній записці.