Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми в сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості.

Читайте такожДубінський оприлюднив результати тестування на детекторі брехні

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2047-д проголосували 378 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Народний депутат Павло Фролов (фракція «Слуга народу») доповідаючи законопроект, зазначив, що Верховна Рада минулого скликання запровадила посередників, які використовувались під час реєстрації угод купівлі-продажу.

«Кожен громадянин, який продавав квартиру, повинен був сплатити 1800 гривень посередникам фактично ні за що. В Україні на рік тисячі угод купівлі-продажу. День існування такої схеми коштував близько 1 млн гривень, або 600 млн гривень на рік. Щоб скасувати цю схему, потрібно прийняти цей законопроект», - зазначив він.

За словами Фролова, прийняття документа з 1 січня 2020 року дасть змогу українцям перестати платити по 1800 гривень. Також буде створено модуль, який не дозволить занижувати вартість майна і тим самим зменшувати надходження до держбюджету.

При цьому голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що законопроект дозволить не лише зменшити вартість послуг так званих майданчиків, які не виконують для суспільства функцій, а лише збирають гроші, а й вплине на вартість послуг, які надають оцінювачі майна.

«Законопроект 2047-д, підтриманий комітетом для прийняття в цілому, знищує перше й друге. Ми пропонуємо отримувати інформацію про вартість майна безпосередньо у модуля, який встановлений у Фонду держмайна. Цим знищується корупція, яка на сьогодні існує й змушує громадян сплачувати додаткові гроші», - сказав голова комітету.

Згідно з пояснювальною запискою, оплата за формування довідок пропонується в розмірі 2,5% прожиткового мінімуму, а за реєстрацію звітів про оцінку та інформації з них у базі - 10%.

Народні депутати також передбачили скорочений строк підготовки законопроекту до другого читання.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні деякі депутати відмовились підтримати на засіданні профільного комітету законопроект №2047-д про скасування корупційних схем.

Колишній віце-прем'єр-міністр Павло Розенко в Facebook написав, що нібито в Офісі президента підозрюють 11 народних депутатів від «Слуги народу» в отриманні 30 тисяч доларів (кожному) за голосування на засіданні профільного комітету Верховної Ради проти одного з антикорупційних законопроектів. При цьому, за даними екс-чиновника, Офіс вимагав від депутатів пройти опитування на детекторі брехні.

Цю інформацію підтвердив народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський, який також написав у Facebook, що Офіс президента «дійсно наполіг на тому, щоб усі депутати партії в комітеті Ради пройшли детектор брехні».

Депутати «Слуги народу» Олександр Дубінський і Давид Арахамія пройшли перевірку на детекторі брехні, де відповідали на запитання щодо своєї непричетності до домовленості, очікування та отримання неправомірної грошової винагороди за голосування проти проекту 2047.