Ілюстрація REUTERS

Перший транш у сумі до $2 млрд від Міжнародного валютного фонду (МВФ) Україна може отримати в травні.

Читайте такожМВФ прогнозує падіння економіки України цього року на 7,7%

Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в ефірі телеканалу Україна 24, передає liga.net.

Відео дня

"Ми чекаємо до кінця року $4 млрд. Перший транш буде до $2 млрд, і це буде в травні", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про банківське регулювання, необхідний для початку реалізації нової програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

31 березня парламент прийняв закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, на прийнятті якого наполягав МВФ.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна не виконала усі умови для старту нової програми.

На початку березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу та країнах, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу, а потім у Фонді заявили про готовність мобілізувати для допомоги країнам-учасницям кредитний потенціал у розмірі 1 трлн дол.

26 березня в МВФ заявили про прогрес у переговорах з українською владою щодо нової програми фінансування і можливості збільшення її обсягу, але нагадали про необхідність прийняти закони про вдосконалення банківського регулювання і земельну реформу.

У Міністерстві фінансів заявили, що продовжують переговори з МВФ про укладення нової програми фінансування і розраховують до кінця року отримати від Фонду до 5 млрд дол. кредиту.