Бізнес потроху повертається до роботи / фото Горб Андрей

Час до роботи: як ввімкнути бізнес у часи війни

07:50, 27.04.2022
10 хв.

Робота українського бізнесу під час війни є особливо важливим джерелом наповнення держбюджету та створення робочих місць.  Як вітчизняні підприємці відновлюють свою роботу та які є можливості для початку власної справи навіть у такий складний час – вивчав УНІАН.

В Україні третій місяць триває повномасштабна війна, яку розв’язала кривава путінська Росія. Жертвами війни стали мільйони українців, які змушені були покинути власні домівки та робочі місця, перетворившись на біженців. Хтось став внутрішнім переселенцем, а хтось – вимушений шукати прихистку у сусідніх дружніх державах. 

Водночас військові дії на території нашої держави завдають нищівних руйнувань економіці. За прогнозами Світового банку, валовий внутрішній продукт України за результатами 2022 року скоротиться на 45 відсотків. А це означає, що суттєво зменшиться і фінансова спроможність переважної більшості громадян. 

Для того, щоб не дати вітчизняній економіці зупинитися, необхідно, щоб продовжував працювати бізнес. На щастя, останнім часом спостерігається поступове пристосування підприємців до нових умов та відновлення їх роботи. 

Відео дня

За результатами опитування Європейської Бізнес Асоціації, у квітні суттєво скоротилась кількість непрацюючих підприємств – наразі таких 26 відсотків, тоді як місяць тому їх було 42 відсотки. З-поміж опитаних малих бізнесів 17 відсотків вже відновили роботу після тимчасового припинення і ще 23 відсотки готуються до відновлення. 

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, в умовах суттєвих недонадходжень до державного бюджету через війну важливим для країни є продовження роботи бізнесу та створення робочих місць. 

"У квітні серйозно відчуваємо наслідки війни. Ми очікуємо, що митниця буде збирати десь 7-7,5 млрд гривень щомісяця, що приблизно 20 відсотків довоєнних надходжень. У податковій ситуація краща, тому ми очікуємо більше половини довоєнних надходжень... Я закликаю бізнес і громадян сплачувати податки, оскільки саме зараз той момент, коли можна показати свій патріотизм", - підкреслив Марченко.

Очільник Мінфіну Сергій Марченко / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Відновлення роботи

Бізнес у відносно мирних регіонах України  все активніше намагається відновити свою діяльність. Зокрема, останні декілька тижнів почали відкриватися численні заклади в Києві. 

Як розповів УНІАН власник столичного закладу з вуличною їжею Сергій, після повномасштабного нападу росіян декілька днів ще намагалися працювати, але потім у зв’язку з безпековою ситуацією та відсутністю клієнтів змушені були закритися.

"Тепер знову відкрилися. Вже майже два тижні обслуговуємо клієнтів. Треба працювати, платити податки і відновлювати економіку. Клієнти нам дуже раді. Впевнений, що наша перемога вже близько", - зазначив підприємець. 

За словами власниці столичної кондитерської крамнички Тетяни, бізнес – це не лише про заробляння коштів, але і про взаємодію з людьми та дарування радості новим та постійним клієнтам.

"Ми відновили свою роботу за тиждень до Великодня, щоб встигнути прийняти від усіх бажаючих пасхальні замовлення. Ми випікаємо паски декількох видів за спеціальним рецептом. Вони виходять дуже смачні, тому у нас постійні клієнти замовляють їх вже багато років. Незважаючи на зростання вартості деяких інгредієнтів, ціни на нашу продукцію сильно не змінилися порівняно з довоєнними показниками", - розповіла вона. 

Одна з кав'ярень Дніпра / скріншот з відео

Допомога підприємцям 

В умовах дії воєнного стану держава для підприємців створила велику кількість можливостей для комфортного ведення бізнесу. Це стосується як уже діючих підприємців, так і тих, хто тільки планує розпочати свою власну справу.  

Як розповів УНІАН юрист компанії LCF Law Group Олексій Недошовенко, наразі реєстрація фізичної особи-підприємця або юридичної особи здійснюється за спрощеною процедурою.

"Реєстрацію можна здійснити в будь-якому місті, незалежно від того, де знаходиться нерухомість, юридична особа чи ФОП. Документи для реєстрації можна подавати в електронній формі через електронну пошту або через інші засоби зв'язку. Нотаріально засвідчувати справжність підпису на документах не потрібно, якщо ці документи підписуються в присутності державного реєстратора", - зазначив Недошовенко.

Також, як підкреслив експерт, українці мають можливість отримати юридичні консультації абсолютно безоплатно. 

"Наприклад, через такі мобільні застосунки як "Твоє право", "Безоплатна правова допомога". Також безоплатні консультації надає Асоціація Правників України та Координаційний центр надання правової допомоги", - розповів Недошовенко.

При цьому Верховна Рада зменшила оподаткування ФОП-ів третьої групи до двох відсотків доходу. Це важливо, адже третя група платників єдиного податку є найбільш чисельною серед суб’єктів господарювання, що обирають спрощену систему оподаткування.

Крім того, представникам бізнесу скасували практично всі ліцензії та дозволи, відтермінували ряд планових та позапланових перевірок та дозволили не платити деякі інші податки, зокрема пов’язані із втраченими товарами на територіях, де ведуться бойові дії.

Держава намагається підтримувати бізнес попри війну / ua.depositphotos.com

Також активно працює державна програма евакуації бізнесів у відносно безпечні регіони України, на яку вже подалися більше 1,5 тисячі компаній. 

Водночас, є можливість отримати пільговий кредит на здійснення підприємницької діяльності за програмою "Доступні кредити 5-7-9%". Усього з моменту старту ініціативи суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків понад 37 тисяч кредитів на загальну суму майже 100 млрд гривень.

Актуальні бізнес-ідеї

Існує ціла низка сфер, у яких можна почати власну справу. Це і можливості у сільському господарстві (вирощування фруктів та овочів на продаж), освіті (курси іноземних мов), сфері краси (перукарня чи манікюрний салон). 

Ще понад сотню ідей з покроковим алгоритмом дій можна знайти у державному додатку "Дія бізнес". На цій платформі розміщені не лише поради для початку власної справи, але й перелік необхідних документів для запуску бізнесу та шаблони усіх робочих документів. 

Як підкреслили у IT-компанії HUBBER, яка об’єднує більше 1200 підприємств України, зараз також цілком реально почати власну справу у сфері e-commerce (продаж товарів через інтернет).

"Не обов’язково мати власний товар, щоб його продавати. Багато підприємців в Україні працюють по моделі дропшипінгу, тобто продають товари сторонніх постачальників, і з кожної продажі отримують свою комісію. Є багато офлайн-бізнесів, які взагалі не представлені в інтернет-магазинах, - дропшипер приходить до цього бізнесу, домовляється про співпрацю і свою комісію, оцифровує товар (робить якісні фото, текстові описи), завантажує потім цей товар на маркетплейси і продає. Це працююча модель, яка популярна у всьому світі. Радимо звернути на неї увагу", - підкреслили в компанії. 

Ідеї для бізнесу можна знайти на спеціальній онлайн-платформі / фото ua.depositphotos.com

Водночас, як підкреслюють експерти, зараз краще починати бізнес у тій сфері, де є досвід і розуміння процесів. 

"Я пройшов зі своєю командою багато криз. Мій досвід каже, що краще триматися сфери, в якій ти розумієшся краще за все. Економічні спади та руйнування призводять до того, що виклики стають ще більшими", - розповів УНІАН засновник власної консалтингової компанії Олександр Висоцький.

"Мені недавно написав підприємець, який мав два ресторани в Маріуполі. Зараз вони знищені, і він запитував, як діяти і як краще використати залишок коштів. Я відповів, що зруйнований ресторан – це лише зіпсоване приміщення та обладнання. У цього підприємця є досвід у ресторанному бізнесі: він знає рецептури, організацію та усі особливості. Тому я порадив йому евакуюватися на відносно безпечну українську територію та організувати спочатку службу доставки. А пізніше спробувати залучити фінансування для побудови нового ресторану, щоб потім радувати своїх клієнтів вишуканими стравами в мирній Україні", - додав  Висоцький.

Підводні камені ризиків

Безумовно, ведення бізнесу під час воєнного стану несе за собою цілу низку додаткових ризиків, про які потрібно також чесно говорити.

"Зараз серед основних підводних каменів для підприємців є обмежена робота правоохоронних, судових, податкових та інших органів влади. Можлива недобросовісна поведінка певних постачальників та можливих бізнес-партнерів під час воєнного стану. Зменшення попиту на товари та послуги і платоспроможності українців загалом. Можливі також затримки в ланцюгах поставок продукції, матеріалів, ресурсів", - підкреслив юрист Недошовенко.

Війна - це, звичайно, і ризики для бізнесу / фото УНІАН (Олександр Синиця)

При цьому, за словами засновника консалтингової компанії Висоцького, ще однією перепоною для звичної роботи є неможливість довгострокового планування своєї роботи. 

"Треба швидко коригувати свої дії, але плани повинні бути - навіть якщо ви будете їх змінювати кожного дня", - підкреслив експерт. 

Водночас, як підкреслили у IT-компанії HUBBER, головною проблемою для бізнесів, що продають свою продукцію в інтернеті, є зростання частки скасувань замовлень.

"Зараз часто покупці замовляють товар в інтернеті, але потім його не забирають у поштовому відділенні, тому що не мають можливості або це для них небезпечно", - підкреслили в компанії. 

Наразі в умовах воєнного стану держава створила достатньо велику кількість можливостей як для діючих підприємців, так і для тих – хто тільки починає свою власну справу.

Тому слід зважити наявні ризики та скористатися всіма доступними стимулами та перевагами для продовження поточного або створення нового бізнесу. Економіка повинна працювати: тільки так зможемо дати заробити нашим людям, наповнити державний бюджет та наблизити нашу перемогу. 

Богдан Слуцький 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся