Як новий бюджет вплине на зарплати та субсидії в Україні - роз'яснення / фото УНІАН

Верховна Рада учора, 9 листопада, ухвалила державний бюджет на 2024 рік.

Згідно з текстом законопроекту, наступного року змінюється низка показників, включаючи прожитковий мінімум, середню та мінімальну заробітну плату.

Прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум на одну особу у 2023 році складає 2589 гривень. З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць збільшується до 2920 гривень. Для основних соціальних і демографічних груп населення встановлено такі рівні:

Відео дня
  • дітей віком до 6 років - 2563 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років - 3196 грн;
  • працездатних осіб - 3028 грн;
  • працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, - 2102 грн;
  • працездатних осіб, який застосовується для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів, - 2102 грн;
  • працездатних осіб, який застосовується для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури, - 1600 грн;
  • осіб, які втратили працездатність  - 2361 грн.

Мінімальна та середня зарплата в Україні

Наразі мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень. Згідно із законом про бюджет, наступного року встановлюється мінімальна заробітна плата збільшується:

  • з 1 січня – до 7100 гривень; 
  • з 1 квітня – до 8000 гривень;

Середня зарплата наступного року теж зросте. На кінець поточного року показник очікуваного рівня середньомісячної заробітної плати на 2023 рік у номінальному вимірі складе 18 527 гривень. 

У 2024 році, з урахуванням прогнозу щодо нижчого рівня споживчої інфляції, номінальна середньомісячна заробітна плата  має скласти 21 809 гривень.

Субсидії та індексація пенсій

Всього на соціальний захист у держбюджеті-2024 передбачено 469,4 млрд гривень. Зокрема, на виплату пільг і субсидій в бюджеті закладено 49,9 млрд грн для 3,2 млн домогосподарств. 

З 1 березня 2024 року очікується щорічна індексація пенсій. Раніше уряд анонсував проведення індексації по-новому, з введенням бальної системи, для того, аби зробити пенсійні виплати більш справедливими. 

За новою системою будуть вираховуватися щомісячні внески працевлаштованих громадян до Пенсійного фонду з огляду на співвідношення їхньої зарплати до середньої зарплати по країні. Новація має вирівняти диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно.

Бюджет-2024

Верховна Рада затвердила підготовлений урядом проект державного бюджету на 2024 рік в першому читанні 19 жовтня, після чого документ був направлений на подальше доопрацювання в уряд.

2 листопада уряд схвалив проект закону "Про Державний бюджет України на 2024 рік" до другого читання.

В Кабміні наголосили, що фінансування сектору безпеки та оборони єключовим моментом проекту держбюджету на наступний рік – на нього передбачено понад 1,6 трлн гривень. Соціальні видатки планується покривати, як і цього року, за рахунок міжнародної фінансової допомоги.

9 листопада Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проект державного бюджету України на 2024 рік.

Вас також можуть зацікавити новини: