На українців очікує падіння дохідності депозитів / фото ua.depositphotos.com

Вже з другої половини січня дохідність депозитів може зменшитися: відсоткові ставки за гривневими вкладами можуть знизитися на 0,5-1,5%.

Як розповів директор департаменту роздрібного бізнесу "Глобус Банку" Дмитро Замотаєв, наразі створено оптимальну кон’юнктуру для подальшого розвитку банківських депозитів. Попри грудневе зниження ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами до 19%, ставки за гривневими вкладами залишаються максимально вигідними для клієнтів - залежно від терміну розміщення вони складають в середньому 14-14,5% річних. 

"Однак вже з другої половини місяця комерційні банки можуть знизити дохідність депозитів в середньому на 0,5-1,5%: до 13,5-14% річних на вклади до 6 місяців, до 13-13,5% річних на вклади від 9 місяців до 1 року. Та з огляду на отримуваний дохід та чистий прибуток гривневі депозити залишатимуться найбільш привабливим інструментом для збереження і примноження коштів громадян", - зазначив банкір. 

Відео дня

За його словами, у 2024 році економічна ситуація в країні може сприяти розвитку депозитних гривневих програм з поступовим виходом на більш тривалі терміни - до 1,5-2 років. Однак у першому кварталі ситуація залишатиметься на рівні жовтня-грудня 2023 року з домінуванням короткострокових депозитів від 3 до 6 місяців, частка яких в загальній структурі вкладів складе понад 50%. 

Як вказав експерт, у 2024 році ставки за гривневими депозитами залежатимуть від двох чинників: 

  • розміру ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами, що прямо впливатиме на дохідність гривневих вкладів – у грудні ставка вже скоротилася з 20% до 19%, що підштовхує банки до поступового зниження ставок; 
  • рівня інфляції: чим вона буде меншою, тим буде більше можливостей для банків розвивати вклади тривалістю понад 1 рік (за прогнозом у 2024 році рівень інфляції складе близько 10%).

Крім того, за словами Замотаєва, незначна інфляція не "з’їдатиме" дохід за депозитами, що стимулюватиме громадян відкривати вклади саме в гривні.

Ситуація з депозитами в Україні

Як писав УНІАН, з початку 2023 року, станом на листопад, приріст вкладів населення в українських банках склав 91 млрд грн, а загальна сума коштів на рахунках фізичних осіб станом на 1 листопада перевищила 1,14 трлн грн.

Експерти пояснюють це тим, що в умовах війни депозит виглядає надійнішою інвестицією, аніж купівля нерухомості, яку в будь-який момент може зруйнувати російська ракета.

Вас також можуть зацікавити новини: