З початку року приріст депозитів населення у банках перевищив 90 млрд грн / ua.depositphotos.com

Від початку року приріст вкладів населення в українських банках склав 91 млрд грн, а загальна сума коштів на рахунках фізичних осіб станом на 1 листопада перевищила 1,14 трлн грн. 

При цьому приріст фіксують як у гривневих вкладах, так і в іноземній валюті, повідомляють ЗМІ з посиланням на Фонд гарантування вкладів. 

"Зважаючи на ті ризики, які несе війна, депозит виглядає більш надійним, ніж вкладення в нерухомість, яка вже завтра може бути знищена ракетою, також вклад легше оформити. Водночас, треба розуміти, що збільшення обсягів депозитів зараз повʼязані з привабливою процентною ставкою на них, а також тим, що не у всіх є зараз фінансова можливість вкладати кошти в нерухомість через відсутність постійних доходів або їх зниження", - пояснила рекордні показники банківської системи у коментарі Марія Томіліна, економістка Центру економічної стратегії.

Відео дня

За її словами, не вплинуло на тенденцію зростання залишку коштів населення на рахунках у банках і виведення під час повномасштабного вторгнення 8 банків. "Чому? По-перше,  ці установи  мали дуже низьку частку від активів платоспроможних банків (менше 0.1%). По-друге, кожен вкладник отримав від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, включно з відсотками. У випадку з "СЕНС БАНКОМ", через його системну важливість власником стала держава. Відповідно, фізичні особи, які були до цього клієнтами банку, змін не відчули", - зазначила експертка.

Тільки за час повномасштабного вторгнення вкладникам банків, що ліквідуються, відшкодовано майже 8,9 млрд грн. За словами директорки-розпорядниці Фонду гарантування вкладів Світлани Рекрут, Фонд гарантування наразі оперує достатніми коштами, щоб забезпечити стабільність гарантованих виплат. Як відомо, відповідно до законодавства, на період воєнного стану та упродовж трьох місяців після його завершення у випадку виведення банку з ринку вкладникам законодавчо гарантовано відшкодування 100% суми депозиту, включаючи нараховані відсотки.

"За час існування Фонду відшкодування за вкладами отримали більше 2 млн осіб на загальну суму понад 104 млрд грн. Попри повномасштабне вторгнення банківська система встояла, вона - капіталізована та прибуткова, депозити – гарантовані на 100%. Як наслідок, сума вкладів громадян на цей момент зросла до рекордних показників - більш як 1,14 трлн грн", - зазначила Світлана Рекрут.

За даними ЗМІ, Фонд гарантування накопичив 27,9 млрд грн і продовжує посилювати свою спроможність. При цьому на виплату гарантованого відшкодування установа використовує лише власні ресурси та не отримує коштів з державного бюджету. 

"Варто відзначити, наша  банківська система продемонструвала свою надійність і платоспроможність під час повномасштабного вторгнення. Жодного дня не було, щоб не проводилися платежі", - відзначив Сергій Фурса, інвестиційний банкір. 

Тож, як би не складалася ситуація в нашій економіці, вкладники все одно отримають відшкодування від Фонду гарантування вкладів у випадку ліквідації банку, додав експерт

У відповідь на повномасштабну війну розширився перелік інструментів дистанційного відшкодування вкладів. З жовтня 2023-го гарантовані виплати можна отримати через додаток "Дія", скориставшись послугою "Повернення вкладів". Це - спільний сервіс Міністерства цифрової трансформації та Фонду гарантування. Також послугу дистанційних виплат своїм клієнтам надають п’ять банків-агентів Фонду гарантування. 

Водночас залишається можливість отримати кошти у відділеннях банків-агентів Фонду.

На сьогодні гарантії Фонду поширюються на вклади фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб-підприємців, у всіх українських банках. 

Депозити ж юридичних осіб наразі не гарантовані. Їхні вимоги, як кредиторів банку, задовольняються після реалізації активів неплатоспроможної установи. Так, на задоволення вимог кредиторів Фонд спрямовує кошти, отримані від продажу та управління цими активами. Саме від якості останніх залежить, які суми можна буде виручити від таких операцій. 

Так, за даними Фонду гарантування, за 10 місяців 2023-го до банків, що ліквідуються, надійшло 6,9 млрд грн. З них 5,1 млрд грн - від реалізації активів банків-банкрутів. Ринковість ціни забезпечує прозорість та конкурентність аукціонів, що проводяться у системі Прозорро.Продажі. Усі охочі (окрім боржника та поручителя) можуть взяти участь у процесі електронних торгів, а актив отримує той, хто пропонує найвищу ціну. 

Водночас, у балансовій вартості активів банків, що ліквідуються Фондом, 94% суми – це заборгованість юридичних осіб. Кредити, що не обслуговуються, виставляються на продаж, утім, зараз все більше боржників використовують можливість реструктуризації свого кредиту. "Така ситуація вигідна усім сторонам: Фонд отримує кошти, за рахунок яких може погасити вимоги кредиторів, а боржники зберігають репутацію надійного позичальника", - йдеться у матеріалі. 

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року і на цей момент процес виведення з ринку був розпочатий щодо 8 банків. Водночас ще один банк, АТ "СЕНС БАНК", через пов’язаність власників з країною-агресором було передано у власність держави в особі Міністерства фінансів України.

Ці процеси не сколихнули ринок та не спричинили паніки серед клієнтів. Так, зокрема, націоналізація "СЕНС БАНКУ" пройшла непомітно. У перший день здійснення тимчасової адміністрації Фондом гарантування приріст депозитів склав 330 млн грн.