Українцям дали кілька порад щодо депозитів / фото УНІАН

До кінця року середні ставки за гривневими депозитами залежно від терміну вкладів залишаться на рівні 14-14,5% річних.

Як розповів директор департаменту роздрібного бізнесу "Глобус Банку" Дмитро Замотаєв, середня дохідність вкладів терміном від 3 до 6 місяців не перевищить 14,5% річних, а середній дохід від депозитів з розміщенням від 9 місяців до 1 року складе 14% річних. При цьому з урахуванням інфляції, яка у річному вимірі скоротилася до 5,3%, та супроводжувальних банківських комісій, чистий прибуток за гривневими вкладами складе від 6% до 7%, що майже у 2,5 раза перевищить дохідність валютних депозитів.

"Наразі для громадян найкращим і найбільш зрозумілим способом, щоб не лише зберегти, а й примножити власні заощадження, є відкриття гривневих депозитів. А з огляду на співвідношення дохідності, чистого прибутку та терміну вкладу очікується, що  найбільш популярними будуть вклади з розміщенням від 3 до 6 місяців. Станом на початок грудня їхня частка становить вже понад 50% від усіх нових вкладів, відкритих за жовтень-листопад", - сказав Замотаєв. 

Відео дня

У структурі гривневих вкладів, за словами банкіра, домінують депозити на суму від 50 до 100 тис. грн (їхня частка майже 50% від усіх гривневих вкладів), депозити на суму від 100 тис. грн до 200 тис. грн складають 20%, близько 15% - це вклади на суму до 50 тис. грн. Частка депозитів на суму від 200 до 500 тис. грн складає 10-12%, близько 7-10% - це вклади на суму понад 500 тис. грн.  

При цьому експерт не виключає, що в разі перегляду ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами комерційні банки будуть змушені дещо відкоригувати ставки за гривневими депозитами.

"На мій погляд, протягом грудня НБУ намагатиметься зберегти високу прибутковість гривневих вкладів, закладаючи новий тривалий ринковий тренд до популяризації гривневих вкладів в обмін на досить високу дохідність. Адже фактично депозити "поглинають" вільну гривню, що позитивно впливає на інфляційні показники. Тому можна припустити, що принаймні до кінця грудня суттєві зміни в сегменті депозитів малоймовірні", - підкреслив банкір. 

Він також порадив громадянам, які найближчим часом планують відкрити банківський депозит, звернути увагу на кілька важливих аспектів.

Так, перед ухваленням рішення про відкриття вкладу варто визначитися, які саме критерії або характеристики продукту є для клієнта найбільш важливими. Наприклад, для легкого розміщення готівки таким критерієм може стати зручне розташування відділення банку, або ж наявність зручного мобільного додатку, завдяки якому легко здійснити будь-яку операцію в будь-якій точці на мапі. 

Експерт рекомендує зіставити умови розміщення вкладів у різних банках для визначення найбільш привабливої пропозиції. За його словами, унікальні, нетипові депозитні умови почасти можуть приховувати певні "маркетингові" фішки, коли рекламовані "шалені" відсоткові ставки розповсюджуються лише на один місяць з усього терміну вкладу (наприклад, на 1 з 12 місяців), або додаткові вимоги до клієнтів, наприклад, необхідність придбати певний "пакет послуг", що не має жодного відношення до депозиту.

"Окремої уваги потребують умови дострокового розірвання договорів - чи взагалі це передбачено в угоді та на яких умовах. Золоте правило розміщення: кошти в обсязі 2-місячного заробітку бажано тримати на таких рахунках, що дають змогу оперативно та вільно ними розпоряджатися (включно з можливістю дострокового розірвання договору)", - сказав Замотаєв.        

Він зазначив, що для того, аби дохід за депозитом був більш-менш фінансово "відчутним", бажаний розмір вкладу має бути від 50 тис. грн. Крім цього, розмір отримуваного доходу за гривневими вкладами напряму залежить від терміну розміщення.

Вибір терміну вкладу має ґрунтуватися на особистих планах клієнта зі збереження та примноження статків. Протягом останніх кількох місяців більшість банків пропонують найвищі ставки на депозити терміном від 3 до 6 місяців. Водночас вже зараз низка фінансових установ повертається до "класичної" моделі ціноутворення, коли більші ставки надаються на триваліший термін вкладу. Самі такі депозити надають можливість зафіксувати поточну високу ставку на суттєво довший термін.  

Депозити в Україні

Від початку року приріст вкладів населення в українських банках склав 91 млрд грн, а загальна сума коштів на рахунках фізичних осіб станом на 1 листопада перевищила 1,14 трлн грн. 

Станом на 1 жовтня 2023 року загальна сума вкладів фізичних осіб (у т.ч. ФОПів) у банках України склала 1,139 трлн грн, що на 23,9 млрд грн перевищує показник станом на 1 вересня. 

Вас також можуть зацікавити новини: