В Украъны хочуть подвоїти податки для банків / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики затвердив у першому читанні доопрацьований законопроект, який передбачає запровадження в Україні подвійного оподаткування прибутків банків. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив член комітету, народний депутат Ярослав Железняк.

"Після консультацій з НБУ та Мінфіном підготовлена нова версія, щоб уникнути створення нового виду податку. За пропозицією НБУ вводиться подвійна ставка податку на прибуток (замість 18% буде 36%). За оцінкою колег фіскальний ефект буде такий самий, як і в основному: +10 млрд грн в рік",  - зазначив він.

За словами Железняка, народні депутати вже провели обговорення з банківськими асоціаціями щодо цього законопроєкту. 

Відео дня

Також він додав, що попередньо таку концепцію погодив і Міжнародний валютний фонд, проте консультації з ним триватимуть до другого читання. 

"Такий податок вводиться на 2024-2025 рік. Таким чином ми уникаємо ретроспективних норм на 2023 рік. Розгляд в залі вже на наступному тижні", - резюмував він.

Надприбутки українських банків - що відомо

У січні-травні 2023 року українські банки отримали рекордні 53,59 мільярда гривень прибутку, що у 2,2 рази перевищує показник відповідного періоду 2021 року. 

Як зазначили аналітики, цей результат, як мінімум, найкращий за останні п'ять років, а як максимум - за всю історію незалежності України.

Прибуток отримали 59 з 65 працюючих наразі банків, тобто 91% установ, ще 6 банків (9%) - збитки у розмірі 73,19 млн гривень. Всі збиткові банки є фінустановами з приватним капіталом. 

Більша частина загального прибутку, а саме 59%, належить державним банкам, які за п'ять місяців 2023 року вони заробили 31,43 млрд гривень.

Вас також можуть зацікавити новини: