Економіст прогнозує різкий ріст долара / фото REUTERS

Курс долара може зрости до рівня у 41 гривню у найближчий місяць або півтора. Таку думку висловив економіст Олександр Савченко в ефірі "Ранок. LIVE".

"Будь-яка дестабілізація – політична, воєнна – вона нестабільно впливає на курс – ніби другорядні, але дуже потужні фактори. Перший фактор – це експорт-імпорт, і дійсно курс долара у нас занижений. Чому? Тому що ми отримуємо безпрецедентну допомогу Заходу і завдяки цій допомозі ми тримаємо такий високий курс гривні. Якби не було цієї допомоги, то цифра курсу була б інша", – сказав Савченко.

За його словами, при цьому такий слабкий долар веде до того, що імпорт в Україні безпрецедентно зростає та значно перевищує експорт, що є неправильним.

Відео дня

Економіст висловив припущення, що є координаційне збалансоване рішення Мінфіну та НБУ трохи опустити курс гривні задля збалансування експорту та імпорту.

"І ще – на мою думку, це найголовніше – поповнити бюджет. Адже за рахунок девальвації зростають надходження до бюджету. Цей фактор теж впливає, і, я думаю, десь до 41 вони доведуть цей курс протягом місяця-півтора", – зазначив Савченко.

Курс валют в Україні

Останнім часом в Україні спостерігається девальвація гривні: нещодавно курс долара вперше перетнув позначку у 40 гривень і продовжує дорожчати. Зокрема, на середу, 29 травня, Національний банк України встановив офіційний курс долара до гривні на рівні 40,40 грн/дол., таким чином, гривня послабилася на 10 копійок, порівняно з попереднім показником. 

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин вважає, що нинішнє падіння національної валюти повністю контролюється Національним банком України. На його думку, зараз ідеться про контрольовану НБУ девальвацію гривні - у тих межах, які визначає Нацбанк.

Вас також можуть зацікавити новини: