Аналітики пояснили, чому гривня в Україні продовжує слабшати / фото ua.depositphotos.com

Готівковий курс гривні продовжив слабшати минулого тижня - попит на іноземну валюту на роздрібному ринку знову зріс.

Як йдеться у фінансовому тижневику інвестгрупи ICU, населення купило за 4 робочі дні безготівкової валюти на 21%, а готівкової - на 3% більше, порівняно з аналогічним періодом попереднього тижня. При цьому обсяги продажу валюти населенням зменшилися загалом на 2%. Відповідно на готівковому ринку курс гривні послабшав приблизно на 0,5% - до 37,6-38,4 грн/$.

На міжбанківському ринку клієнти банків (юрособи) теж значно збільшили купівлю валюти. За чотири робочі дні вони придбали 1,3 млрд доларів, що на 32% більше, ніж за аналогічний період попереднього тижня. Водночас вони ще й зменшили продаж валюти на 15%. Унаслідок цього НБУ був змушений продати з резервів $873 млн валюти через інтервенції, що є найбільшим тижневим обсягом із початку року.

Відео дня

"Очікування переходу до більш гнучкого курсоутворення стало причиною збільшеного попиту на валюту як на готівковому, так і міжбанківському ринках. Серед активних покупців могли бути аграрії, які поступово рухаються до завершення цьогорічного сезону та, схоже, прагнули заздалегідь сформувати запас коштів у валюті для фінансування весняно-польових робіт, поки НБУ не перейшов до гнучкого курсоутворення, а курс гривні не послабшав ще більше", - пояснили аналітики компанії. 

Курс гривні в Україні

Учора, 18 вересня, готівковий курс гривні до долара в банківських обмінниках України послабшав на 5 копійок - до 38,40 грн за долар. Щодо євро курс гривні вчора не змінився і складає 41,30 грн за євро.

У "ПриватБанку" 18 вересня курс готівкового долара до гривні подорожчав на 10 копійок - до 38,10 грн за долар. Курс євро у фінустанові учора не змінився і становив 41,10 грн за євро.

Вас також можуть зацікавити новини: