Офіційний курс гривні посилився за підсумками минулого тижня / фото УНІАН

Інтервенції НБУ з продажу валюти після скасування фіксованого курсу сприяли зміцненню гривні та знизили нервовість. У подальшому регулятор може дозволити національній валюті дещо ослабнути, скоротивши свою присутність на ринку.

Як зазначається у фінансовому тижневику інвестгрупи ICU, упродовж другого тижня після переходу до курсової гнучкості НБУ продовжував активно продавати валюту на міжбанківському ринку, задовольняючи весь надлишковий попит. 

"Водночас постійна присутність великого продавця сприяла укріпленню офіційного курсу, що знизило нервовість і негативні очікування коливань через запровадження курсової гнучкості. Зміцнення курсу може дозволити НБУ цього тижня спробувати зменшувати присутність на ринку та дозволити зміну курсу в бік ослаблення. Роздрібний ринок повернувся в межі обсягів купівлі та продажу валюти у вересні, а подальша стабілізація ринку сприятиме зменшенню обсягів купівлі валюти й надалі", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Аналітики зазначили, що офіційний курс гривні посилився за підсумками минулого тижня до 36,37 грн/дол. завдяки постійній присутності НБУ на ринку з продажом валюти.

За підсумками минулого тижня НБУ продав 575 млн доларів із міжнародних резервів, що удвічі менше, ніж у перший тиждень запровадження керованої курсової гнучкості, й лише трошки більше, ніж середньотижневий обсяг інтервенцій із початку року.

Зазначається, що обсяги купівлі валюти на роздрібному ринку різко скоротилися. Купівля безготівкової валюти за чотири робочі дні зменшилася більше ніж удвічі, а готівкової – не змінилася. Водночас продаж валюти загалом зріс на 8% за чотири робочі дні порівняно з аналогічним періодом попереднього тижня.

"Готівковий курс у системно важливих банках повернувся на рівень кінця вересня, тобто до запровадження курсової гнучкості. За тиждень курс змістився з 37,4-38,1 грн/$ на 37,3-38,1 грн/$", - повідомили у ICU.

Курс валют в Україні

Готівковий курс гривні до долара в банківських обмінниках України сьогодні, 16 жовтня, послабшав на 2 копійки – до 38,17 грн за долар в середньому по банках. Щодо євро середній курс гривні сьогодні зміцнився на 15 копійок і складає 40,60 грн за євро.

Національний банк України на вівторок, 17 жовтня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 36,33 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 4 копійки порівняно з попереднім показником. Офіційний курс гривні до євро на вівторок встановлений на рівні 38,28 грн/євро, тобто гривня залишилася на рівні попереднього показника.

Вас також можуть зацікавити новини: