Курс гривні до долара 19 жовтня залишився на попередньому рівні - 38,20 грн за долар / фото ua.depositphotos.com

Курс долара в Україні наступного тижня, 23-29 жовтня, перебуватиме у рамках 37,5-38,5 грн/долл. Глобальні зміни на валютному ринку навряд чи можливі: 

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, наступного тижня для міжбанку притаманними будуть незначні коливання курсу, які майже збігатимуться зі скасованим фіксованим курсом. 

"Щодо "обмінників", то тут до курсу міжбанку імовірно буде додано ще 1-1,5% вартості. Таким чином, очікується, що курсовий коридор збережеться на рівні минулого тижня: 37,5-38,5 грн/$ та 39-42 грн/€", - прогнозує експерт.

Відео дня

За його словами, з часом курс на міжбанку може дещо зрости, але не варто очікувати, що зміни будуть карколомними: зростання курсів відбуватиметься поступово, без стрибків. Власне, "керована гнучкість" - це проміжний етап до повернення плаваючого курсу, зазначив Лєсовий. За очікуванням ринку, до кінця року курс валют може дещо зрости, якщо НБУ вдасться до розширення меж поточних коливань на міжбанку. Синхронні зміни стануться і на готівковому ринку з додаванням до курсу міжбанку ще 1-1,5% вартості валюти. 

Водночас, наголосив банкір, ситуація на валютному ринку залежатиме ще від кількох важливих чинників, таких, як розвиток економіки, політика державної кредитної підтримки бізнесу та громадян, розвиток експорту (збіжжя, металопродукція, сировина), макрофінансова допомога країн-партнерів з акцентом на планах надавати фінансову підтримку Україні у 2024 році, а також події на фронті та наслідки можливих ворожих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури.

"Таким чином, до кінця жовтня ситуація на валютному ринку залишатиметься більш-менш стабільною з незначними курсовими коливаннями. Однак ближче до кінця на ринку цілком можливі зміни - курсові показники можуть дещо зрости. Проте це відбуватиметься поступово і залежатиме від економічних факторів. Адже регулятор чітко розуміє, що в непростих воєнних умовах будь-яке рішення має бути зваженим, наслідки його чітко вирахуваними, щоб запобігти паніці та надмірному ажіотажу", - резюмував Лєсовий.

Курс долара в Україні

Національний банк України на п'ятницю, 20 жовтня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 36,61 грн/дол., тобто гривня послабилася на 5 копійок порівняно з попереднім показником. Офіційний курс гривні до євро на п'ятницю встановлений на рівні 38,65 грн/євро, тобто гривня послабилася на 4 копійки порівняно зі вчорашнім показником.

Інтервенції НБУ з продажу валюти після скасування фіксованого курсу сприяли зміцненню гривні та знизили нервовість. У подальшому регулятор може дозволити національній валюті дещо ослабнути, скоротивши свою присутність на ринку, вважають аналітики ICU.

Вас також можуть зацікавити новини: