Підвищення банками відсоткових ставок за гривневими депозитами популяризує гривню / фото УНІАН

Максимальні ставки за короткостроковими гривневими депозитами у банках зросли до 20-21%. 

Як розповів директор департаменту роздрібного бізнесу "Глобус Банку" Дмитро Замотаєв, в той же час близько чверті комерційних банків збільшили ставки за гривневими депозитами з терміном розміщення до 12 місяців в середньому до 17-18%. 

За словами експерта, починаючи з травня, відсотки за 9-місячними та річними гривневими депозитами збільшилися в середньому на 1-1,5%. Замотаєв зазначив, що зростання відсотків за гривневими депозитами стало результатом політики НБУ зі зв’язування "гарячих" коштів, які знаходяться на поточних рахунках клієнтів, та стимулювання банків до залучення більших обсягів коштів на депозитні рахунки від 3 місяців і більше. 

Відео дня

На думку експерта, підвищення банками відсоткових ставок за гривневими депозитами популяризує гривню як надійну валюту для збереження та примноження статків.       

"Для українців зараз вкрай важливим є відчуття "тилової" стабільності та прогнозованості, що виявляється насамперед у зростанні довіри до гривні і поступової переорієнтації громадян на гривню, як найбільш надійну та стабільну валюту для збереження й примноження наявних коштів", - зазначив Замотаєв.

Експерт пояснює, що з травня НБУ переглянув підходи до розміщення банками вільних коштів на депозитні сертифікати, відповідно, банки максимально зацікавлені в залученні депозитів населення на термін від 3 місяців, що підвищує конкуренцію та відповідно зростають відсоткові ставки за такими депозитами. 

Водночас розміщення коштів на гривневих депозитах для громадян дедалі стає більш вигідним, ніж на валютних депозитах, саме тому, з високою ймовірністю можна стверджувати, що у II кварталі найбільш популярними стануть депозити в національній валюті терміном 6-12 місяців, за якими банки запропонують найвищі відсоткові ставки.   

При цьому Замотаєв прогнозує, що нові збільшені депозитні ставки за поточних воєнних умов є максимальними, але короткочасними: вже із середини літа вони почнуть зменшуватись, тому радить клієнтам оформлювати найбільш тривалі 9-місячні або річні вклади у найближчий час.

Депозити в українських банках

Станом на травень 2023 року обсяг депозитів бізнесу та українців в українських банках становить майже 2 трлн грн - на третину більше, ніж минулого року.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, банки України продовжать підвищувати ставки по строковими депозитами населення, попри оновлений прогноз регулятора, який передбачає зниження облікової ставки в 4 кварталі 2023 року.

Вас також можуть зацікавити новини: