Володимир Путін / фото REUTERS

Удар по російських загарбниках: як санкції діють на економіку агресора

18:06, 07.04.2022
13 хв.

Увесь цивілізований світ працює над тим, щоб зупинити агресію кривавої Росії  проти України нищівними санкціями. Які наслідки вже встигла відчути на собі російська економіка?

Другий місяць агресивна путінська Росія веде повномасштабну війну проти нашої рідної України. Активні бойові дії по всій країні супроводжуються вбивствами мирних громадян, масштабними руйнуваннями інфраструктури, міграцією працездатного населення та бізнесу в західні регіони та в сусідні дружні країни. Незважаючи на усі складнощі, наші герої-захисники впевнено тримають оборону і систематично дають по зубах окупантам.

Не менш важливою є потужна підтримка усього цивілізованого світу, яка полягає не лише у систематичному постачанні зброї та наданні нашій країні фінансової допомоги, а й в невпинному посиленні санкцій проти агресора, основне завдання яких позбавити окупанта грошей. Щоб не було чим фінансувати зброю і платити зарплату варварам, які прийшли знищувати наших громадян.

Як наслідок, від початку повномасштабного вторгнення майже 2,5 тисячі громадян Росії потрапили до світових санкційних списків. Загалом з 2014 року ця агресивна країна випередила таких "рекордсменів" за кількістю санкцій, як Іран, Афганістан та Північна Корея. Це суттєво похитнуло економічну спроможність як російської економіки в цілому, так і вдарило по рівню життя звичайних росіян. І це лише початок!

Відео дня

"Міжнародні санкції вже конкретно підірвали низку секторів військово-промислового комплексу РФ. Без імпортних комплектуючих та технологій у росіян вже виникли проблеми з електронікою, чіпами, деякими снайперськими гвинтівками, деякими засобами управління ракетно-артилерійськими та мінометними комплексами. Будемо активно розвивати успіх на всіх напрямках!" - підкреслив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Промисловий занепад

Потужні міжнародні санкції проти агресора завдають ударів абсолютно по всіх секторах російської економіки. Як підкреслюють експерти, основна проблема Росії в тому, що вона за тридцять років свого існування тісно влилася у світову економіку, імпортуючи у розвинених країн технології і експортуючи сировину. І тепер, позбавивши себе західних товарів, ризикує опинитися в гіршому становищі, ніж Радянський Союз у свій час, адже у нього був замкнений економічний цикл. Тобто радянська система, на відміну від російської, менше залежала від імпорту і майже усю необхідну продукцію для стабільної роботи економіки виробляла самостійно.

Зараз через брак комплектуючих найбільший завод в РФ з виробництва легкових автомобілів "АвтоВАЗ" з початку війни проти України скоротив свою діяльність майже удвічі. Аналогічна ситуація спостерігається також у інших автомобільних виробників: західні автомобільні компанії припиняють виробництво авто на території Росії та виходять з бізнесу.

Всі світові авіакомпанії припинили своє співробітництво з Росією / фото ua.depositphotos.com

За даними російського аналітичного агентства "Автостат", у двох десятків офіційно представлених на ринку РФ автоконцернів машини за останні півтора місяці подорожчали на 35-45 відсотків. При цьому найбільше подорожчання - до 60 відсотків - стосується преміальних машин, постачання яких до цієї країни обмежені через санкційний тиск та проблеми з логістикою.

Найближчим часом російські автомобілісти відчують вплив санкцій також через нестачу необхідних комплектуючих для своїх машин. Майже усі імпортні запасні частини вже стати або скоро стануть дефіцитом.

Коли ми згадаємо, що всі світові авіакомпанії припинили своє співробітництво з Росією, то мешканці цієї країни скоро зможуть пересуватися лише пішки, кіньми (якщо ті там ще залишилися) та залізницею. Але з останньою також будуть проблеми, бо світові виробники локомотивів та іншої залізничної техніки також залишають мордор.

Без танків та  космосу

Складне становище північних агресивних сусідів і в оборонній промисловості. За даними української розвідки, понад 20 підприємств воєнно-промислового комплексу Росії призупинили свою діяльгість повністю чи частково через відсутність складових та деталей

Зокрема, призупинилось виробництво танків та авіаційних ракет на заводі "Вимпєл", "Уралзаводі" та Челябинському тракторному заводі.

Крім того, розширення обмежень на імпорт технологій, про що уряд США заявив на початку квітня, вдарить ще по 120 підприємствах, серед яких є гордість російської влади та місцевих патріотично налаштованих люмпенів - компанія "Роскосмос". Це означає, що РФ може почати прощатися зі своїми космічними амбіціями. 

"Найближчими днями міністерство торгівлі вживе подальших дій щодо заподіяння шкоди роботі російського оборонного, аерокосмічного та морського секторів, включивши 120 структур Росії та Білорусі до списку юридичних осіб", - підкреслила директор з комунікацій американського Білого дому Кейт Бедінгфілд.

Удар по енергетичному сектору

За словами експертів, електротехнічна галузь окупанта також з кожним днем все гостріше відчуває дефіцит комплектуючих, без яких енергосистема Росії почне руйнуватись.

Цивілізований світ продовжує чинити тиск на російський енергетичний сектор / фото УНІАН

Іншими словами, почнуть ще з більшою швидкістю зачинятися підприємства, а також пересічним росіянам найближчим часом може загрожувати віялові відключення світла.

За словами енергетичного аналітика та колишнього директора з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максима Білявського, для вирішення енергетичної кризи агресору зараз треба імпортувати більше 10 позицій критичного обладнання і ввести його в експлуатацію. Але завдяки санкціям він цього зробити не зможе.

"Наприклад, одна із складових будь-якого трансформатора - це ізоляційний папір, який російські складальні підприємства імпортували до моменту введення санкцій. Агресору не вдасться налагодити таке виробництво власними силами, тому енергосистема агресора на різних рівнях буде відчувати дефіцит трансформаторів у найближчий місяць-два", - підкреслив експерт.

Цивілізований світ продовжує чинити тиск на російський енергетичний сектор, змушуючи продавати нафту зі знижкою не менше 20 відсотків. Видобуток нафти у Росії вже почав знижуватися, тоді як ініціатива США щодо заборони імпорту російської нафти починає набирати обертів.

Найбільший покупець російського газу – Євросоюз з початку агресії проти України почав активно обговорювати можливості відмови від імпорту блакитного палива, про що у середу заявив голова Європейської ради Шарль Мішель.

"Я думаю, що заходи щодо нафти і навіть газу також будуть потрібні - раніше чи пізніше", - сказав Мішель, виступаючи в Європарламенті.

Висока інфляція та падіння рубля

Економічні санкції проти Росії з боку цивілізованого світу активно сприяють пришвидшенню інфляції, а також провокують падіння курсу рубля. Щоб приховати руйнівні наслідки санкцій на економіку своєї країни влада запровадила кілька обмінних курсів рубля. Але це лише погіршило ситуацію.

"Таке враження, що очільниця центробанку РФ Ельвіра Набіулліна (яка кілька років тому отримувала нагороду найкращого центрального банкіру світу) вирішила працювати не на Росію, а проти. Спеціальне створення різних курсів - це практика, помилковість якої очевидна для будь-якого професіонала - вона гарантовано призводить до дисбалансів, спекуляцій та зростання інфляції", - сказав директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

REUTERS

Справа дійшла до того, що росіянам заборонили купувати іноземну валюту. А ті, хто все ж таки хоче придбати її на чорному ринку, змушені платити до 200 рублів за один готівковий долар або євро. Це майже у три рази більше, ніж було до початку війни.

Більше того, на тих росіян, які все ж таки наважаться купити валюту на вулиці може чекати не лише адміністративне покарання, але і реальна в’язниця терміном до 5 років. Очевидно, що російська влада чудово копіює усі "прєлєсті" Радянського Союзу, коли за "спекуляцію" також переслідували. Мабуть, не далекий той час, коли вони за обмін валюти почнуть садити пожиттєво.

Як наслідок, через падіння російського рубля зростають розцінки на усі імпортні товари, але і за підвищеними цінами величезна кількість компаній вже відмовилася постачати до Росії свою продукцію. Це змушує росіян переходити на низькоякісні вітчизняні аналоги або взагалі відмовлятися від певних товарів.

В британському аналітичному центрі Economics and Business Research (СЕBR) підрахували, що на початку 2023 року російська інфляція досягне 30 відсотків, реальна заробітна плата громадян впаде, як мінімум, на 18 відсотків, а до грудня 2024 року заробітна плата знизиться ще на 26 відсотків.

"Нинішня ситуація в Росії відрізняється від 2014-2015 років, коли економіка також постраждали від санкцій, тим що рубль падає в той же час, коли ціни на сировину також різко зросли. Отже, поштовх до інфляції є значно більшим, а відповідно й рівень життя падатиме швидше", - підкреслили в аналітичному центрі.  

Як зазначають експерти, російському уряду для уникнення голодних бунтів доведеться частково компенсувати підвищення цін за допомогою субсидування економіки та населення з федерального бюджету. Хоча уже зараз багато витрат на енергоресурси субсидуються за рахунок бюджету. За оцінкою Світового банку у 2019 році, лише енергетичні субсидії в Росії становили 1,4 відсотка ВВП.

"Ще більше субсидування призведе до ще більшої відсталості економіки Росії і зменшення конкурентоспроможності трудових ресурсів країни на фоні високої інфляції та сильного падіння рубля", - підкреслили британські експерти.

Зростання безробіття

Міжнародний бізнес майже з усіх секторів економіки виходить з Росії. А хто не виходить — тих активно стимулюють. Навіть жорсткими методами.

"Під час війни дипломатія не завжди дипломатична. Головне – результат", - зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

У Росії зростає рівень безробіття / фото depositphotos.com

Проте вихід численних компаній з ринку РФ – це ще півбіди, справжньою проблемою для росіян стає зростання безробіття, адже перед покиданням російського ринку міжнародні компанії, безумовно, звільняють усіх працівників.

За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, унаслідок санкцій, запроваджених за агресію проти України, російська федерація втратила вже близько 100 тисяч робочих місць. І це лише початок!

Після виходу з російського ринку десяти найбільших західних компаній роботу втратять ще щонайменше 120 тисяч росіян

"Межа ресторанів McDonald's забезпечувала роботою 62 тис. росіян, корпорація PepsiCo - 20 тис., IKEA - 15 тис., Inditex - 9 тис., KPMG - 4,5 тис., PWC - 3,7 тис., H&M - 3,5 тис., LVMH - 3,5 тис., L'Oreal - 2,2 тис., Starbucks - 2 тис.", - підкреслили у відомстві.

В цілому, за прогнозами експертів, до кінця року без роботи залишаться близько 9 мільйонів російських громадян.  Через економічні та соціальні проблеми найбільш кваліфіковані росіяни почали активно тікати за кордон. Особливо це стосується представників IT-сфери. За даними аналітиків, з початку повномасштабної війни проти нашої країни РФ покинули близько 50-70 тисяч IT-фахівців, до кінця квітня ця цифра зросте до 100 тисяч.

Санкційна блокада триває

Цивілізований світ жорстко відреагував на російський геноцид мирних громадян у Бучі та у інших українських містах. У відповідь на вбивства українців західні країни ще більше посилюють  санкції, які мають завдати значного удару енергетичному та іншим секторам російської економіки.

REUTERS

Зокрема, новий пакет європейських санкцій, про який було оголошено на цьому тижні, передбачає повну заборону на купівлю вугілля в Росії (мінус 4 млрд євро), повну заборону на трансакції 4-х найбільших російських банків, переказати гроші в Росію, або з Росії через них стане неможливим.

Крім того, забороняється усім (!) російським суднам заходити у порти ЄС. Також забороняється працювати в ЄС транспортним компаніям із Росії та Білорусі, а також забороняється постачати з Росії напівпровідники та продукцію машинобудування (мінус 10 млрд євро).

Як підкреслив міністр закордонних справ Кулеба, відомство зосереджено на тому, щоб продовжувати  закатувати російську економіку в асфальт.

"Священна санкційна трійця, яка остаточно зупинить воєнну машину Росії - це: відмова від російської нафти, газу та вугілля;  закриття світових портів для російських кораблів та товарів; відключення всіх російських банків від SWIFT. На всіх цих напрямах ведемо інтенсивні переговори та наближаємо хороші новини", - підкреслив Кулеба.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄС працює над тим, щоб новий пакет санкцій проти РФ не був останнім.

"Ми повинні знову посилити тиск на Путіна та уряд Росії. Тому ми пропонуємо ще більше посилити наші санкції. Вони обмежують політичні та економічні можливості Кремля. Вони впливають на Росію набагато сильніше, ніж на нас. І вони не будуть нашими останніми санкціями", - заявила фон дер Ляєн.

Увесь цивілізований світ об’єднався задля того, щоб допомогти захистити Україну у несправедливій, варварській війні, яку розпочала Росія. Тиск санкцій на чутливі сектори економіки поступового спустошує російський бюджет. А чим менше там буде коштів, тим менше вони зможуть купити зброї, і тим швидше Україна переможе!

Богдан Слуцький

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся